Menu Zavřít

Firmy přizpůsobí výhody potřebám zaměstnanců

28. 1. 2008
Autor: Euro.cz

Považujeme zrušení daňového zvýhodnění stravenek za logický krok v procesu zjednodušování celkového daňového systému v Česku. Jednodušší daně musí být snahou každé vlády, která chce podpořit hospodářský růst. Odbory upozorňují, že zaměstnanci na změně prodělají. Zapomínají však dodat, že Česká republika má už tak pracovní právo výrazně nevyvážené ve prospěch zaměstnanců – z důvodu nepružnosti pracovních smluv, zejména jejich ukončení. Ve výsledku se to vždy zaměstnancům vymstí, neboť firmy se zdráhají najímat více zaměstnanců a zejména jsou tak postiženi dlouhodobě nezaměstnaní.

BRAND24

Úprava týkající se stravenek je sice dílčí, týká se ale komplexního problému investice firem do zaměstnanců. Poměr lidského kapitálu v moderní ekonomice stále narůstá a úspěšné budou pouze ty firmy, které mu budou dlouhodobě věnovat dostatečnou pozornost. Na jedné straně sice firmy přijdou o velmi výhodnou příležitost zavděčit se svým zaměstnancům v podobě výhodných stravenek. Na druhou stranu je zřejmé, že stále více firem si význam svých zaměstnanců uvědomuje a připravují mnohem propracovanější investice do lidského kapitálu.

Celkové snížení daní bude pochopitelně firmy motivovat k tomu, aby zaměstnanecké výhody rozšířily a zejména je přizpůsobily potřebám a přáním svých zaměstnanců – ať už se bude jednat o vzdělávací kurzy či poukázky do fitness centra. Takové programy se jim totiž vyplatí v podobě dlouhodobě udržitelného růstu podnikání.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).