Menu Zavřít

Firmy přispívají čím dál tím více

13. 6. 2005
Autor: Euro.cz

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ Penzijní připojištění mají v Česku tři miliony osob, tedy 60 procent práceschopného obyvatelstva. Více než pětina z nich - 700 tisíc lidí - dostává příspěvek od svého zaměstnavatele. Přispívání zaměstnavatelů na penzijní připojištění trvale roste.

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ Penzijní připojištění mají v Česku tři miliony osob, tedy 60 procent práceschopného obyvatelstva. Více než pětina z nich - 700 tisíc lidí - dostává příspěvek od svého zaměstnavatele. Přispívání zaměstnavatelů na penzijní připojištění trvale roste. „Zaměstnavatelské příspěvky přitom přivádějí do systému nové, zejména mladší klienty,“ říká Pavel Němec, obchodní ředitel Penzijního fondu České pojišťovny (PF ČP). Právě PF ČP se podle souhrnných výsledků penzijních fondů za první čtvrtletí 2005 stal jedničkou v segmentu zaměstnaneckého spoření na důchod. Ke konci března evidoval celkem 174 tisíc klientů s příspěvkem zaměstnavatele, což představuje meziroční nárůst o devět procent. Za dynamickým růstem v segmentu firemní klientely stojí především změna obchodní strategie PF ČP, která proběhla v závěru minulého roku v souvislostí s fúzí s ABN AMRO Penzijním fondem. „Díky spojení jsme převzali a rozšířili portfolio významných firemních klientů, například České dráhy nebo Škoda Auto,“ vysvětluje Němec. PŘEVLÁDAJÍ STARŠÍ ZÁJEMCI

Neroste však pouze počet přispívajících firem, ale také celkový počet připojištěných lidí. V průběhu loňského roku se zvýšil o dalších 300 tisíc.

Rok od roku je vyšší také roční částka. Jestliže v roce 1994, kdy systém penzijního připojištění startoval, činil průměrný příspěvek jednoho klienta měsíčně 118 korun, na začátku tisíciletí to bylo už 337 korun. Vloni se průměrný měsíční vklad (včetně státního příspěvku) zvýšil na 397 korun.

Problémem však zatím zůstává věková strukturu klientů fondů. Převládají totiž občané vyšších věkových kategorií - 72 procent klientů je starších čtyřiceti let. Mladší ročníky mají o přilepšení na penzi zatím spíše mizivý zájem - méně než 30 let je pouhým 11 procentům klientů.

KONZERVATIVNÍ, ALE ZDRAVÁ STRATEGIE

Dosavadní finanční výsledky fondů vyhlížejí pozitivně. Ke konci loňského roku inkasovaly od účastníků pojištění a ve formě příspěvků ze státního rozpočtu celkem 85 miliard korun, přičemž úhrnná hodnota jejich aktiv činila 102 miliardy korun. Zvyšují se výnosy (v závěru loňského roku dosahovaly hodnoty 3,2 miliardy korun) a naopak klesají náklady na provoz systému (v relativním vyjádření klesl jejich podíl na aktivech z někdejších tří až čtyř procent na loňských 1,45 procenta).

BRAND24

Investiční strategie penzijních fondů je přitom velmi konzervativní, což je mimo jiné vyvoláno i nutností vykazovat v každém roce zisky. Proto fondy investují především do „jistých“, ale pochopitelně méně výnosných instrumentů: 82 procent jejich aktiv je uloženo v obligacích, zatímco dnes například velmi populární akcie mají na jejich investicích podíl pouze 6,4 procenta.

Ve vyspělých zemích se penzijní fondy velmi angažují na trhu komerčních nemovitostí, kde jsou rizika poměrně nízká a výnosy - v dnešní době nízkých úrokových sazeb - vysoce atraktivní. Domácí fondy na tomto poli zatím spíše zkoumají možnosti. Již zmíněná povinnost každoroční ziskovosti ale zatím investicím do realit příliš nenahrává - důsledkem toho je, že nemovitosti v Česku skupují zahraniční penzijní fondy.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).