Menu Zavřít

Firmy mají své banky rády

8. 5. 2008
Autor: Euro.cz

MasterCard

Společnost MasterCard zjišťovala názor tuzemských firem na bankovnictví v České republice. Zhruba třetina firem prý využívá služeb od čtyřech bank současně, další třetina dokonce od více jak pěti bank, tvrdí průzkum. Odpovídali finanční ředitelé 84 předních českých podniků.
Jednotlivé bankovní produkty si navíc získávají stále větší oblibu a využívá je více firem. „Největší nárůst, o 55 procent, je patrný u bankovních garancí. Druhý největší posun zaznamenaly platební karty, které se od roku 2006 posunuly z pozice čtvrtého nejpoužívanějšího produktu na druhé místo, hned za běžný účet,“ uvedl Ján Čarný, generální ředitel MasterCard Europe pro Českou republiku, Slovensko a Ukrajinu.
Finanční ředitelé rovněž hodnotili úroveň českého korporátního bankovnictví. „Zhruba 70 procent firem pokládá služby nabízené bankovním sektorem za lepší než v minulosti,“ konstatoval Čarný. Někteří ale podle něj upozorňovali i na slabiny. „Jde například o snížení kvality obsluhy korporátních poradců, což souvisí s větším počtem společností, jež mají na starost,“ vysvětlil Čarný.

BRAND24

TABULKA:
Produktová sedmička
(Kolik procent firem využívá produkty)
Běžný účet 100
Platební karty 91
Mezinárodní platební styk 89
Bankovní garance 77
Kontokorentní úvěr 73
Provozní úvěr 55
Investiční úvěr 46
Pramen: MasterCard

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).