Menu Zavřít

Firmy chtějí stavět tři plynovody mezi Českem a Rakouskem

29. 12. 2009
Autor: profit

Firmy plánují postavit tři plynovody mezi Českem a Rakouskem. K dříve ohlášeným projektům společností Česká plynárenská a RWE Transgas Net se přidal E.on Ruhrgas.

Autor: Jakub Stadler

BRAND24

E.on Ruhrgas chce podle předsedy Energetického regulačního úřadu Josefa Fiřta vést plynovod od Český Budějovic na jih přes Dolní Dvořiště. RWE Trangas Net plánuje napojit českou síť na rakouskou stanici v Baumgartenu, jedno z nejdůležitějších obchodních míst v Evropě. Tento 60 kilometrů dlouhý plynovod s názvem LBL by se na českou soustavu měl napojit u Břeclavi. Česká plynárenská zase připravuje propojení s Rakouskem pod Jindřichovým Hradcem. V Rakousku má být napojen na tranzitní plynovod West-Austria-Gasleitung.

Nezdá se však pravděpodobné, že by Rakousko povolilo postavit na svém území tři plynovody relativně blízko u sebe. „Nicméně všechny tři projekty by byly prospěšné a je třeba, aby se realizoval alespoň jeden z nich co nejdřív,“ soudí Fiřt. Rozšíření přepravní soustavy přinese podle něj větší stabilitu a vyšší energetickou bezpečnost Česka, jež je v zásobování plynem výrazně závislé na dodávkách z Ruska.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).