Menu Zavřít

FIRMY

15. 3. 2004
Autor: Euro.cz

Divize Auto-Desta společnosti ČZ Strakonice dokončila v těchto dnech třetí vysokozdvižný vozík pro českou armádu. Už loni strakonická firma vyráběla vozíky pro jednotku maďarské armády v Iráku. Mezi další zákazníky patří společnost z Anchorage na Aljašce, která odebírá terénní vozíky.

Zpravodaj ČZ Strakonice uvedl, že na Aljašku nyní směřuje transportní kontejner s pěti vysokozdvižnými vozíky. Strojírenská společnost ČZ Strakonice ovládla v roce 1999 výrobce vysokozdvižných vozíků Desta a postupně jejich produkci z Děčína a Domažlic převedlo do Strakonic.

Čeští klenotníci si stěžují na situaci na zdejším trhu. Tuzemským výrobcům šperků komplikuje život konkurence zboží dovezeného ze zahraničí a zvýšení puncovního poplatku z šesti na deset korun za gram zlata. Podle prezidenta Sdružení klenotníků a hodinářů Zdeňka Hlubučka může kvůli nárůstu nákladů řada výrobců a dovozců zkrachovat. Čeští výrobci šperků obtížně odolávají konkurenci výrobků dovezených ze zahraničí, kde řemeslnou práci z většiny nahradila strojová výroba takzvaného „dutého zboží“. To láká hlavně masivním vzhledem a nízkou cenou.

Podnět k prošetření zhruba tří stovek nepojištěných cestovních kanceláří dalo živnostenským úřadům Ministerstvo pro místní rozvoj. K minulému pátku bylo pojištěno 682 cestovních kanceláří. Pojišťovny v anketě ČTK potvrdily, že pojistily proti krachu kolem 700 cestovních kanceláří, tedy zhruba 70 procent těch, které působí na českém trhu. Se stovkou kanceláří pojišťovny ještě jednají. Mnoho desítek cestovních kanceláří, které nesplnily požadavky na hospodaření, dostatečný obrat a historii, pojišťovny pojistit odmítly. Kanceláře musejí být pojištěné proti úpadku již od 1. ledna 2004.

CONTENT24

Společnost Vodovody a kanalizace z Hradce Králové, která na Hradecku zásobuje vodou asi 150.000 lidí, bude hledat strategického partnera. Dohodla se na tom většina měst a obcí, které ve společnosti vlastní celkem přes 90 procent akcií. Řekl to královéhradecký primátor a místopředseda představenstva VAK Oldřich Vlasák. Hradec Králové ve VAK drží majoritních 58 procent akcií.

Transgas prodal svou 100procentní dceřinou telekomunikační firmu TransgasNet slovenské pobočce investiční společnosti Swiss Asset Management. Prodejní cenu firma nezveřejní. Akciová společnost TransgasNet vznikla začátkem roku 2000, aby zajišťovala pro Transgas telekomunikační služby. Firma postupně začala poskytovat služby nejen pro potřeby českého plynárenství, ale i pro další zákazníky na otevřeném telekomunikačním trhu.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).