Menu Zavřít

FIRMY

2. 2. 2004
Autor: Euro.cz

Inspektoři EU při kontrole tuzemských potravinářských závodů odhalili šest provozů, které nesplňují požadavky Unie. Řekl to mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Josef Duben s tím, že správa výsledek šetření inspektorů akceptovala a provozům ihned odejmula schválení ke zpracování potravin.

Inspektoři EU při kontrole tuzemských potravinářských závodů odhalili šest provozů, které nesplňují požadavky Unie. Řekl to mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Josef Duben s tím, že správa výsledek šetření inspektorů akceptovala a provozům ihned odejmula schválení ke zpracování potravin. Veterinární správa do konce loňského roku uzavřela ze 4200 potravinářských provozů 505 provozoven, které nesplňovaly požadavky hygienických a veterinárních směrnic Unie. Později se podařilo pěti provozům podmínky splnit. Inspektoři z Potravinového a veterinárního úřadu během dvou týdnů prověřili téměř stovku provozů. Mezi problematickými provozy jsou podle Dubna dvě mlékárny, dva závody zpracující zvěřinu, jedna jatka a jedna bourárna. O které konkrétně jde, SVS nesdělila.

Vláda Vladimíra Špidly by neměla do konce volebního období privatizovat energetickou společnost ČEZ . N a tiskové konferenci to řekl ministr průmyslu a obchodu Milan Urban s tím, že to je představa jeho ministerstva. Urban přitom dříve připouštěl, že by kabinet mohl do konce volebního období privatizovat část akcií firmy. Čtyřletý mandát vlády by měl skončit v polovině roku 2006. Urban asi před půl rokem řekl, že MPO pracovalo s představou prodeje menšinového podílu v ČEZ, majoritu si však stát nadále měl ponechat.

CONTENT24

Výstav n. p. Budějovický Budvar loni dosáhl 1,171 milionu hektolitrů piva, což znamená meziroční pokles asi o 3,5 procenta. Zatímco vývoz vzrostl o pět procent na 538 000 hektolitrů, na tuzemském trhu pivovar ztratil. Prodej v ČR činil 633 000 hektolitrů a proti roku 2002 poklesl o devět procent. Finanční ukazatele se loni zlepšily, protože výnosy vzrostly o dvě procenta na 2,484 miliardy korun. Očekávaný hrubý zisk je 350 milionů korun, tj. o 24 procenta více než v předchozím roce. Důvody snížení výstavu vidí podnik v rostoucím prodeji laciných piv, která Budvar nevaří, a v sílící konkurenci na tuzemském trhu, především ze strany Plzeňského Prazdroje. Ten loni zvýšil prodej na domácím trhu o 3,6 procenta a poprvé v historii pivovaru prodal na domácím trhu přes osm milionů hektolitrů piva.

Obnova železnice mezi Kostelcem u Jihlavy, Slavonicemi a rakouskou obcí Fraters začne ještě letos. Projekt zatím narážel na nižší zájem Rakušanů, kteří ponesou přes 90 procent nákladů na obnovu chybějících kolejí. Minulý týden se Rakušané poprvé k financování závazně přihlásili, řekl náměstek hejtmana kraje Vysočina Petr Pospíchal. Z Jihlavy až do Vídně by tedy občané mohli cestovat vlakem již v roce 2006. Vybudování sedmi kilometrů chybějících kolejí v hraničním úseku mezi jihočeskými Slavonicemi a rakouskou obcí Fraters bude stát zhruba 300 milionů korun.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).