Menu Zavřít

Firma v Česku? Británie je levnější

14. 8. 2006
Autor: Euro.cz

Zamřelá politika začala rozmrzávat, zdá se, že už zase budeme mít regulérní vládu. Ale než se noví ministři dostanou k aktuálním podnikatelským tématům, uteče kolem Strakovy akademie ještě hodně vody. Nadějná je snad jen zpráva z minulého týdne, že sociální demokracie už netrvá na tom, aby majitelé firem platili svým zaměstnancům první dva týdny jejich nemoci.

V hlavním tématu čísla jsme se podívali na podíl malých firem na českém exportu. V evropském měřítku není nijak velký, asi čtyřicet procent oproti 55 procentům v zemích Unie. Proč se drobní podnikatelé chytají v zahraničí hůře než velké firmy? Jaroslav Schejbal se ptal na ministerstvu průmyslu a obchodu, jednotlivých exportérů i obchodních komor.

BRAND24

Osobností čísla je spolumajitel Aquasoftu Jaromír Horák. Do revoluce vytvářel matematické modely na univerzitě, pak se díky náhodě pustil do tvorby informačního systému pro veterináře, a dnes je z něj bohatý muž. A důkaz, že ani úspěšný kapitalista nemusí pracovat sedm dní v týdnu. Horák si stanovil na práci tři dny v týdnu a dokonce by to chtěl zavést i pro své zaměstnance.

V čísle se také zabýváme diskutovanou kauzou kolem nařízení, že stovky pošt mají změnit svoji adresu. A zejména doporučuji článek Tomáše Stingla o možnosti levně založit firmu ve Velké Británii. Proč zakládat společnost s ručením omezeným v Česku za statisíce korun, když to jde v Londýně za pár liber? A podnikat můžete v celé Evropě!

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).