Menu Zavřít

Firma roku 2010 je již známa

3. 12. 2010
Autor: profit

V pátém ročníku největších podnikatelských soutěží získal titul Firma roku 2010 výrobce kompozitních a sendvičových materiálů 5M z Kunovice ve Zlínském kraji. Živnostníkem roku 2010 se stal liberecký pekař a cukrář Jiří Bláha.

Foto: Firma roku

Potřetí byl udělen i titul Byznys rebel, který získal Jiří Kubeš z Kuřimi. Letos byla poprvé vyhlášena i kategorie Odpovědná firma roku, kde zvítězila firma TES Vsetín.

Letos v soutěži Vodafone Firma roku 2010 v konkurenci 2681 firem zvítězila společnost 5M z Kunovice, která byla založena v roce 1992 ve dvou lidech. Dnes zaměstnává 120 lidí a pasuje se tak na významného regionálního zaměstnavatele. 5M podniká v oboru vývoje a výroby základních materiálů, polotovarů i konečných dílů do letectví a kosmických aplikací. Porota ocenila především právě výzkumnou činnost společnosti a schopnost prosadit se v nelehkém oboru. Firma ročně do vývoje investuje ročně 8 procent obratu. „Naše výrobky jsou sice ve vesmíru, ale ještě se nám nepodařili pořádně proniknout do světa. Proto máme neskromný cíl být světovým leaderem,“ řekl Antonín Zelinka, ředitel společnosti 5M, která získala titul Firma roku 2010.

Mezi živnostníky zabodoval pekař a cukrář Jiří Bláha z Liberce. Liberecký kraj tak získal podruhé za sebou titul Živnostník roku. Jiří Bláha začal podnikat v září 1990 v panelákovém bytě. Dnes se z malé výrobny stala liberecká síť pekáren, která dokáže čelit i tlaku velkých obchodních řetězců. „Denně obsloužíme kolem 15 tisíc lidí. Klademe velký důraz na kvalitu našich služeb a snažíme se neustále rozvíjet, abychom se stali v našem kraji dominantním hráčem,“ sdělil Živnostník roku 2010 Jiří Bláha. O významu, jaký živnostník pro kraj představuje, nepochybují ani partneři. „Jiří Bláha je v přímém kontaktu se svým zákazníkem, jeho zaměstnanci pocházejí z okolí a za své podnikání ručí celým svým majetkem. Přitom dokáže trvale čelit tlaku větších obchodních řetězců a drží si linii malých prodejen, do kterých se lidé rádi vrací a bez nadsázky řečeno celé Liberecko jí jeho chléb,“ sdělila generální ředitelka titulárního partnera společnosti Mediatel Kimberli Lewis.

V kategorii Vodafone Byznys rebel letos zvítězil podnikatel Jiří Kubeš z Kuřimi. Jeho nápad zprovoznit internetové tržiště Fler.cz je ve střední Evropě unikátním počinem, který umožňuje desetitisícům tvůrců, umělců, designérů a módních návrhářů nabízet svoji ruční tvorbu, umění a design k prodeji. Netradičními specifiky projektu jsou především inovativní způsob e-prodeje (např. možnost nakupovat od mnoha tvůrců zároveň, filtrace zboží podle barvy, výroba na zakázku apod.) a neobvyklé spojení prodeje s vysoce rozvinutými sociálními funkcemi (přímá komunikace tvůrce s nakupujícím, komentování zboží uživateli, týmová spolupráce tvůrců, klubové aktivity, workshopy, tematická internetová televize a mnoho dalších). Fler.cz tak přinesl tisícům českých a slovenských tvůrců novou možnost v profesním uplatnění.

Letos se poprvé uděluje i titul Vodafone Odpovědná firma roku 2010, který získala společnost TES Vsetín. „Snažíme se v našem podnikání chovat odpovědně a být svému okolí co nejlepším sousedem. Rozhodli jsme se proto v každém kraji ocenit místní firmy, které vnímají odpovědnost za rozvoj svého regionu, jsou šetrné k životnímu prostředí a podporují veřejně prospěšné aktivity,“ uvedl Přemysl Filip, Senior manažer společenské odpovědnosti společnosti Vodafone, která titul udělila. Porotu oslovil důraz, který firma klade na trvale udržitelný rozvoj. Firma titul získala za svůj propracovaný systém benefitů pro zaměstnance a jejich rodinné příslušníky. Pořádá dny otevřených dveří, poskytuje bezplatně zbytkové materiály pro praktické vyučování na základních školách, má navázanou úzkou spolupráci s řadou odborných středních a vysokých škol v regionu. Zaměstnává tělesně postižené, ředitelé jsou součástí poradních sborů úřadů práce a firma se významně se podílí na zajištění přepravy tělesně postižených ve Vsetíně. Firma také realizovala projekt zateplení budov na základě výsledků měření termokamerou a pořídila ve vnitrofiremní přepravě elektrické vozíky pro snížení exhalací.

Do pátého ročníku největších podnikatelských soutěží o Ceny Hospodářských novin Vodafone Firma roku 2010 a Zlaté stránky.cz Živnostník roku 2010 se registrovalo rekordních 4123 podnikatelů.

Vítězové soutěží:

Vodafone Firma roku 2010

1. 5M, Kunovice, vývoj a výroba kompozitních a sendvičových materiálů, Zlínský kraj

2. Mangaloo, výrobce čerstvých ovocných šťáv a koktejlů, Hl. m. Praha

3. Proma Reha, výrobce zdravotnických pomůcek a nábytku, Karlovarský kraj

Zlaté stránky.cz Živnostník roku 2010

1. Jiří Bláha, pekař a cukrář, Liberecký kraj

2. Jarmila Podhorná, výrobce bylinných tinktur, Olomoucký kraj

3. Magda Šmídová, prodej bytových dekorací, Zlínský kraj

Vodafone Byznys rebel 2010

1. Jiří Kubeš, provozovatel portálu Fler.cz, Jihomoravský kraj

BRAND24

Odpovědná firma 2010

1. TES Vsetín, výrobce elektronických strojů a komponent, Zlínský kraj

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).