Menu Zavřít

Finanční trhy se staly kasinem, říká investor Gross. Sám v jednom zbohatl

5. 10. 2016
Autor: čtk

Centrální bankéři udělali z investování hazardní hru s nepříjemnými důsledky, píše „dluhopisový král“ Bill Gross v nejnovějším dopise investorům svého fondu. Taková situace podle něj nemůže skončit dobře.

Manažer kapitálového fondu Janus Bill Gross v dopise podílníkům zesiluje svou kritiku finančních regulátorů typu Fedu, Evropské centrální banky či Bank of Japan. „Z finančních trhů se stalo kasino, ve kterém se sází na to, že nekonečný přísun tištěných peněz dokáže udržet hospodářský růst na nižší, ale přijatelné úrovni napříč zcela rozdílnými ekonomikami,“ píše Gross.

Alespoň tak investorská celebrita reflektuje zásahy regulátorů a jejich politiku nulových a záporných úrokových sazeb. Ta investory zahání do kouta a podle Grosse jim na výběr nabízí jen špatné varianty. Strategie centrálních bankéřů podle Grosse připomínají hazardní schéma Martingale (viz box), podle kterého, pokud máte dostatek peněz, v konečném důsledku nemůžete prohrát. Řídit takto finanční trhy ale dlouhodobě nejde.


O dluhopisovém králi Billu Grossovi čtěte více:

Na nože. Pimco viní bývalého šéfa Grosse z posedlosti

Dluhopisový král Bill Gross: Nemám bondy rád


Podle Grosse v současnosti drží investoři bondy v záporném úroku za 15 bilionů dolarů. Taková politika znemožní kapitalismu vykonávat základní funkci, píše Gross v dopise. A sice efektivní alokaci zdrojů s přihlédnutím k výnosu a zvážení adekvátní míry rizika.

Bitcoin jako investiční alternativa

V nelehkých podmínkách mohou investoři podle Grosse začít zvažovat netradiční, avšak méně riskantní varianty. Mezi ně kromě zlata, do nějž Grossův fond Janus v posledních měsících čile investuje, řadí i kryptoměny typu bitcoinu. Investoři se nyní chovají jako „psí kříženci snažící se posbírat z podlahy zbytky zisků z nulového úročení. To nemůže skončit dobře,“ dodává Gross.

Převezme Frankfurt roli Londýna, Čtěte o tom:

Frankfurt láká bankéře z Londýna. Chce usnadnit jejich vyhazovy

 7. místo - Frankfurt, Německo

Bill Gross, jehož majetek časopis Forbes odhaduje na 2,4 miliardy dolarů, v jednom z amerických kasin začínal. V roce 1966 se krátce po absolutoriu studia psychologie vypravil do Las Vegas s dvěma tisíci dolarů v kapse. Po čtyřech měsících a šestnácti hodinách hazardního hraní denně město opouštěl s pětinásobkem. „Má raná kariéra na blackjacku mě naučila pár věcí,“ sdělil kdysi listu Guardian. „První z nich je, že když propojíte tvrdou práci s matematickou dovedností, dokážete porazit systém,“ dodává.

Hazardní zkušenosti se Grossovi vyplatily. Jím založená finanční společnost PIMCO měla pod křídly mimo jiné Total Return Fund s 270 miliardami dolarů ve správě. S PIMCO se ale jeho zakladatel rozkmotřil a před dvěma lety zamířil do skupiny Janus. Ta spravuje jmění okolo 150 miliard dolarů a v minulém roce dosáhla zhodnocení pět procent.

Martingale
Martingale je sázkařská strategie v hazardních hrách a její využití se týká her, kdy se hráči v případě výhry vyplácí dvojnásobek vkladu. V případě, že hráč v jednom kole prohraje, sází v příštím dvojnásobek dříve vsazené částky. V takovém případě se mu vrátí i peníze z předchozích proher. Ve skutečnosti je strategie výhodná pouze v případě, že hráč disponuje nekonečným množstvím finančních prostředků. Takovým způsobem se podle Billa Grosse chovají centrální banky, když tisknou nové peníze jak na běžícím pásu.

Z bankovnictví a financí čtěte více:

Matthias Albert: Doba vysokých výnosů je pryč

BRAND24

Zuno Bank v Česku končí, její aktivity převezme Raiffeisen

Akcie Deutsche jsou na novém minimu, šéf banky vyzývá ke klidu


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).