Menu Zavřít

Financial Times: Trvalý odkaz

10. 4. 2013
Autor: profimedia.cz

Margaret Thatcherová přetvořila moderní Británii. Výčet jejích úspěchů je stejně dlouhý jako podivuhodný. Její odkaz – krocení odborů, omezování státu, sveřepý odpor proti komuismu – z ní udělal političku globálního významu. Jako premiérka byla nejvýznamnější mírovou vůdkyní od dob Gladstoneových. Odvrátila pocity národní skleslosti a zůstává osobností, s níž je třeba poměřovat každého politika. Znovu definovala pojem vůdcovství.

Po třiceti letech je těžké připomínat zoufalý stav Británie v roce 1979. Široká rozladěnost a rostoucí inflace vyvolávaly otázky, zda je vůbec možné Spojenému království vládnout.

Z Východu dopadal na celý svět hrozivý stín SSSR. Západ působil slabě a byl polapen v pochybnostech o vlastních schopnostech. Její transatlantické konzervativní spojenectví s prezidentem Ronaldem Reaganem pomohlo tyto trendy zvrátit prostřednictvím domácí liberalizace a silovým prosazováním míru v zahraničí.

Frankfurter Allgemeine Zeitung: Rovnováha

Kancéřka Merkelová si pro komentář k přístupu ruských úřadů vůči občanské společnosti vybrala dobrý moment. Její volání po „slušné šanci“ pro nevládní organizace u příležitosti otevření hannoverského veletrhu bylo trefou do černého. Až příliš často se německé hospodářské zájmy v Rusku stávají argumentem proti angažmá ve prospěch tamních lidských práv.

Přitom obojí k sobě patří. Právě proto, že je Německo s Ruskem propojeno mnoha cestami, nemůže být Berlínu lhostejné, že prezident Putin dále zužuje prostor pro působení občanské společnosti. Otázka, zda Rusko je, či není právním státem, by měla znepokojovat i německé podnikatele. Nedělejme si iluze, že pár slov západních státníků obrátí Putina na demokratickou víru. Ale že ona slova padla právě tam, kde má Moskva zásadní obchodní zájmy, je důležitý signál: pro Kreml i pro ty, kteří se v Rusku za demokratické hodnoty bijí.

Když si toto ujasníme, lze pak s Ruskem dělat obchody k oboustrannému užitku. Rovnováha je důležitá.

SME: Maximální rovnost

Rezort práce a sociálních věcí je místem, odkud se zvrhlosti páchané státem šíří takříkajíc v HD kvalitě. Na informaci, že na Slovensku mizí živnostníci, reagoval ministr prohlášením, že je spokojen, jelikož doufal, že vyšší odvody vyženou některé živnostníky ze statistik.

Excelentní. Ministerstvo práce má radost, že na Slovensku má méně lidí práci. Přednější než to, aby co nejvíce lidí rozšiřovalo bohatství společnosti vlastním úsilím, jsou odvody. Tak vypadá filozofie státu. Ten si jejím prostřednictvím vytváří k armádě nezaměstnaných novou divizi. S „argumentem“, aby se fiktivní živnostníci platbám nevyhýbali, zvýšili odvody všem živnostníkům. A nazvali to „maximálním zrovnoprávněním živnostníků“.

Ano. O maximálním zrovnoprávnění nejlépe svědčí to, že pokud živnostník nevydělá za celý měsíc ani euro (nemá zakázku), zaplatí 180 eur na minimálních odvodech. Tomu se říká rovnost před Bohem a Ficem.


Čtěte také:

Margaret Thatcherová zemřela. Thatcherismus žije dál

BRAND24

Alexander Tomský: Thatcherová zachránila liberalismus

Klaus: Thatcherová byla náš politický vzor


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).