Menu Zavřít

Film: Neznámý

18. 4. 2011
Autor: profit

Těžko předvídatelný thriller může chvílemi působit jako pompézní reklama německé automobilky, nicméně celému filmu vévodí spíše Liam Neeson, odvrácené ulice Berlína a hlavně plejáda brilantních německých herců.

Foto: Warner

S prodlužováním věku člověka se i současný filmový trh začíná přizpůsobovat šíři svého déle žijícího publika. Liam Neeson se sice již představil ve Hvězdných válkách jako akce schopný, leč rolí ovlivněný herec, nicméně v kombinaci se správným režisérem a osobitou postavou se řádně akčně předvedl až v thrilleru 96 hodin. Nyní se s ním setkáváme znovu, a to v roli Dr. Martina Harrise, který se po nehodě v taxíku stává zmateným psancem situace, ve které jej nepoznává vlastní žena ani nejbližší kolega a jeho identita je ukradena zcela neznámým mužem.

Je překvapivé, jak hollywoodský film prodlužuje délku pobytu natáčených scén v rámci Evropy, tenhle snímek je jedním z těch, které byly kompletně vyrobeny v Německu a děj se točil v Berlíně a Lipsku, což možná obyvatele eurozóny vtáhne do podvědomě známého prostředí a znuděným obyvatelům USA přinese trochu EU-exotiky.

BRAND24

A jaký byl vlastně recept, aby snímek chutnal všem výše uvedeným povědomě? Tady je: Vezme se jeden, pro skvělé napětí nadaný, španělský režisér Jaume Collet-Serra, dále se do toho vrazí herecky a stále akce schopný Neeson a jako doprovod se přidá podvědomě vrytá a charismatická Diane Kruger (Hanební pancharti). Dokořeněno dalším kvalitním a (ne)okoukaným obsazením s kombinací živé kamery, a univerzální filmový korpus je hotov. Nicméně nic se nejí tak horké, jak se to v kameře upeče. Snímek totiž právě trpí ve snaze chutnat všem, včetně akčních honiček, kdy se musí narážet do všech všude, a zejména pak právě do aut jedné jediné značky, a to takovým způsobem, že divák ji bude mít při odchodu z kina vyrytou přímo na čele. Navíc modro-zelené zabarvení snímku, které působí velice chladně, nedovoluje divákovi odpočinek a společně s dějem valí na jeho smysly zbytečnou dvouhodinovou akci, jež je sice strhující, ale nedává prostor vydechnout a nedopřeje hřejivou pasáž. Možná si na tento trend budeme muset jako diváci budoucnosti zvyknout. Přináší totiž univerzální zisk, chutná povědomě a dobře se prodává. Jestli jej také chcete zkusit, tak jeden z mnoha chystaných produktů nese jméno Neznámý. Uznávám, že hlavně herecky a režisérsky chutnal i mně, možná ale časem zatoužím po jiné příchuti.

Hodnocení Vládi Baráka: 65 %

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).