Menu Zavřít

Film: Jmenuji se Oliver Tate

20. 6. 2011
Autor: profit

První ochutnávka z blížícího se 46. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech nese název Jmenuji se Oliver Tate. Britsko-americký snímek připomene divákům krásnou naivitu pubertálního dospívání. Film nadchne komediální stránkou i hudbou, nicméně snaha zanechat v divákovi hlubší stopy zůstala v půli cesty.

Film: Jmenuji se Oliver Tate

Foto: Aerofilms

Autorem a zároveň debutantem v jedné osobě je v tomto případě Richard Ayoade, držitel ceny Emmy za úspěšný seriál Ajťáci. Právě z těchto jeho zkušeností je znát, že ovládá práci s detailem a nebojí se zajímavých různorodých záběrů. Bohužel film tak chvílemi působí jako seriál sestřihaný do celovečerního filmu. Stejně tak se zhušťuje i kvalitní hudba, a ještě víc se pak komprimuje snaha o úspěšný debut, což divák určitě nepřehlédne.

Nemohu tvrdit, že volbu hlavních aktérů nebudete sledovat s jistým očekáváním. Neohrané tváře mladých herců i nepodbízivé obličeje Hollywoodu vtiskují snímku větší autentičnost, ale také vzbuzují určitou nejistotu. Craig Roberts, který hraje hlavního a pubertou zasaženého Olivera Tata, mile překvapuje komediálním nadáním a ve vážně se tvářících momentech snímku se dokáže udržet v dané poloze. Zatím však postrádá charisma důvěryhodnosti. Naopak krásně trpícím důkazem životní rezignovanosti jsou jeho rodiče, a to matka Jill (Sally Hawkins) a o špetku dokonalejší otec Lloyd (Noah Tailor).

Film představuje i další originální postavy, které sice dokáží svou pozicí ve scénáři vyvolat častý úsměv, nicméně povětšinou nesou vlastní těžké břímě, které je shazováno právě až škodolibým nebo černým humorem a jejich vysoká koncentrace na jeden snímek je až nepřiměřená. To možná vysvětluje producentskou účast komediálního herce Bena Stillera (Fotři jsou lotři), který ale naštěstí svým zásahem neznetvořil snímek v americkou komediální křeč.

Stopy Hollywoodu si přesto snímek odnesl. Snaha vecpat celý děj do 100 minut předkládá divákovi rychlé konverzační přestřelky, děj se ale posunuje velice ztěžka a spíše stagnuje. Ze šikovně napsaného scénáře s potenciálem uspět jako seriál se tak stala celovečerní prvotina, která by snesla víc prostoru. Nabízí XXXL menu, které však divák do sebe bezdůvodně nahází, s úsměvem stráví a s happyendem bohužel i zapomene.

BRAND24

Komedie Jmenuji se Oliver Tate (v originále Submarine) si svoji premiéru u českých diváků odbude již týden po svém uvedení na MFF v Karlových Varech.

Hodnocení Vládi Baráka: 70 %

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).