Menu Zavřít

Film: Ghost Rider 2

12. 3. 2012
Autor: profit

Může držitel Oscara podat špatný herecký výkon? Ano, pokud se jmenuje Nicolas Cage, i když to není jen jeho chyba. Celý snímek hned dva režiséři pohřbili i s hlavním hrdinou ve sledu třesoucích se záběrů a předimenzované hudby. Z komiksové adaptace tak udělali filmovou frašku.

Foto: Falcon

Pro natočení druhého pokračování většinou umluví producenti do hlavní role stejného herce jen na dobře napsaný scénář, čímž se tedy Ghost Rider 2 rozhodně pochlubit nemůže. Nicolas Cage se vrací jako démonická postava Johnny Blaze, aby vycestoval do východní Evropy, našel tady své konečné odpuštění a zachránil malého chlapce Dannyho (Fergus Riordan) před ďáblem Roarkem (Ciarán Hinds), který potřebuje pro svoji pozemskou podobu nové tělo.

Téměř stejnou postavu a scénář přitom prožil Cage nedávno ve 3D snímku Dry Angry, s tím rozdílem, že se zde jako utečenec z pekla pokoušel zachránit svoji vnučku z drápů satanské sekty. Cage je sice držitelem Oscara za snímek Leaving Las Vegas, ale právě čím méně se pokouší o herectví, tím je důvěryhodnější. Opravdový herecký výkon z něj dokáže dostat jen velice dobrý režisér a dvojici Mark Neveldine a Brian Taylor se to prostě nepovedlo. Oba spolu už vytvořili zcela zbytečné a slabé akční snímky Zastav a nepřežiješ či Gamer, ve kterých jiskru dobrého nápadu i scénáře sfoukli nemastným a neslaným zpracováním.

Právě tato dvojice dostala za úkol oživit znovu slavnou postavu komiksového vydavatelství Marvel, místo toho ovšem nesmrtelnou postavu Johnnyho Blaze zavraždili. Věčně roztřesený obraz akční kamery snese ve 3D jen málokterý divák, k tomu zní předimenzované rockové rify a všichni herci neskutečně přehrávají své charaktery. Vrcholem jsou laciné hlášky a vtipy, kterých je ubohý scénář bohužel opravdu plný.

Ciarán Hinds, který zazářil jako Caesar v první sérii Říma na HBO, svoji roli vládce pekla Roarka sežehnul přílišnou křečí v obličeji a jeho démonická postava třeští zrak jako starý muž trpící zácpou. Ve snímku si zahrál i Christopher Lambert (Highlander), který zde ztvárnil postavu duchovního Methodiuse. Jeho vizuální zpodobnění mělo ambice ve filmu překvapit, nicméně těch zhruba šest vět, které divákům sdělí, nedopřejí jeho charakteru žádné hlubší rozvinutí.

BRAND24

Démonická postava Blaze tak tímto zpracováním ztratila svého démona a nejspíš i na delší dobu zájem investorů podílet se na třetím, už naplánovaném pokračování. Naštěstí pro nás všechny.

Hodnocení Vládi Baráka: 30 %

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).