Menu Zavřít

Festival gastronomie potěší gurmány

3. 11. 2003
Autor: Euro.cz

JIŽ POSEDMÉ SE BUDE LETOS KONAT MEZINÁRODNÍ GASTRONOMICKÝ FESTIVAL GASTRO ČESKÉ BUDĚJOVICE. VE DNECH 7.-9. LISTOPADU BUDOU MÍT GASTRONOMOVÉ NEJEN Z ČESKÉ REPUBLIKY OPĚT MOŽNOST PREZENTOVAT SVÉ PRODUKTY. GURMÁNI SE MAJÍ NA CO TĚŠIT.

Gastro nabízí nejen výtečné pochutnání, ale také zážitek pro oči.

O veletrh v Českých Budějovicích je stále větší zájem

Podle slov ředitele festivalu Vladimíra Tůmy se návštěvníci českobudějovického výstaviště vymaní z neutichajícího víru každodenních starostí, problémů a povinností. „Dvojnásobně příjemné pro ně bude, když se tak stane při dobrém jídle, pití, ve skvělé atmosféře zábavy a dobré nálady,“říká. Festival gastronomie vnímá jako odvětví kultury, a tak ji také zviditelňuje. Veřejnost se každým rokem seznamuje s novými výrobky, technologiemi a trendy ve výrobě či odbytu. První Gastro se uskutečnilo v Českém Krumlově v roce 1996 - proběhlo jako prezentace nově otevřeného hotelu Bohemia Gold a navštívilo jej 1400 účastníků. Od té doby návštěvnost neustále narůstá. V roce 1998 se festival přestěhoval do Českých Budějovic, kde našel útočiště i pro další léta. Výjimkou byl pouze rok 2001, kdy se Gastro uskutečnilo ve slovenském Liptově. V loňském roce na festival zavítalo již přes 17 000 osob, letos se počítá se zájmem ještě větším. „V Českých Budějovicích se nám moc líbí. Festivalem žije prakticky celé město, na dvacet hotelů a restaurací připravuje pro návštěvníky Gastra báječné gastronomické a kulturní akce,“ dodává Vladimír Tůma.

POTĚŠENÍ PRO CHUŤOVÉ POHÁRKY I PRO OKO

Firmám, které se zabývají výrobou či obchodem s gastronomickým zbožím festival nabízí prezentaci firemních výrobků či surovin v prezentačních, výstavních a kontraktačních prostorách. Dále místo pro reklamu na zajímavých místech, spojení obchodního jména s některým z pódií či studií, označení některého z týmů firemním logem na pracovním oděvu a prezentaci firmy na slavnostním galavečeru. Pro hotely, restaurace, odborné školy a ostatní gastronomické provozovny je každoročně připraven tzv. gastrokout. V něm mohou představit své umění při přípravě prostřené tabule k určité příležitosti či ztvárnění tématu formou studené kuchyně. Možná je také živá ukázka kuchařského či cukrářského mistrovství přímo před zraky diváků v prostoru určeném pro studenou kuchyni či cukrářské výrobky vystoupení přímo na některém z pódií. Těch se nabízí celá řada: pódium mistrů, studio přípravy mořské ryby či ryby sladkovodní, steak pódium, pódium přípravy drůbeže, barové pódium, studio flambe, cukrářské studio, pódium zdravé výživy, zvěřinová a regionální kuchyně, studio přípravy a dochucování pokrmů u stolu hosta. Ti, kteří chtějí předvést všechny své služby, si mohou vytvořit dokonce celou svou degustační restauraci. Organizátor v takovém případě zajistí legalizaci provozu, zapůjčí technologii a inventář, zajistí nábytek a zprostředkuje spolupráci s některým z místních provozů. Právě tyto formy prezentace patří k divácky nejatraktivnějším.

BRAND24

OCHUTNÁVKA OSMI NÁRODNÍCH KUCHYNÍ

Zkrátka nepřijdou ani národy a turistické regiony. Pro ně je připraven prezentační a kontraktační prostor, přičemž své produkty mohou prezentovat třeba pomocí hudby nebo divadla. Ikdyž se festival koná každým rokem, je pokaždé jiný. Čím se bude lišit ten letošní? „Především velikostí a pestrostí svého záběru. Zájemci naleznou v deseti pavilonech deset ukázkových pódií, patnáct živých restaurací a budou moci ochutnat osm národních kuchyní. Ihotelů, restaurací a firem prezentujících výrobky pro gastronomii je již teď přihlášeno daleko víc než loni,“ říká Vladimír Tůma. Tak jako na předešlých ročnících nebude (mimo již zmíněného) chybět tvůrčí dílna mladých kuchařů, festival restaurant, degustace specialit a delikates či prezentace kvalitních vín. „Jsem přesvědčen, že návštěvníci shledají prezentaci na našem festivalu zajímavou. Kaž- dého zájemce o prezentaci osobně navštívím, neboť každému se účast šije na tělo. Věřím, že budeme všem zúčastněným užiteční. Festival totiž nepřináší jen zábavu, ale také obchod,“ uzavírá Vladimír Tůma. n Více informací najdete na http://www.gastrofestival.cz

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).