Menu Zavřít

Feng-šuej

16. 9. 2010
Autor: Euro.cz

Pokud je harmonie v domě...

V obchodní čtvrti kalifornského města Hacienda je útulné klidné místo. Stěny uvnitř jsou zbarveny v přírodních tónech, prostorem se line tlumený zvuk vody ze dvou malých vodotrysků. Váza u vchodu je plná větviček bambusu. Nejde o žádnou kavárnu či čajovnu, ale o restauraci McDonald’s, která byla navržena podle principů feng-šuej. Provozovatelé tvrdí, že chtěli vytvořit více než místo rychlého občerstvení. Snažili se prý o dosažení harmonie. „Pokud je harmonie v domě, je pořádek ve státě. Pokud je pořádek ve státě, potom zavládne mír na světě,“ praví jedno tradiční čínské přísloví, kterým se dnes inspiruje stále více firem na Západě.

Pět prvků
Feng-šuej je čínské učení, jehož podstatou je umisťovat objekty tak, aby bylo dosaženo souladu a rovnovážného vztahu mezi lidmi, přírodou a Zemí a aby mohla energie čchi nerušeně plynout prostorem. Tím může být například byt, dům, pracoviště, zahrada či celé město. Zatímco designéři na Západě usilují o funkčnost a estetiku, cílem designérů, kteří se řídí feng-šuej, je vytvoření harmonického a šťastného prostředí. Feng-šuej v překladu znamená vítr a voda, což jsou síly, které mohou změnit krajinu nebo ovlivnit štěstí člověka. Učení vychází z toho, že vše je tvořeno jedním z pěti prvků – voda, dřevo, oheň, země, kov – nebo jejich kombinacemi. Prvkům odpovídají barvy: černá, zelená, červená, žlutá a bílá. Harmonie je dosaženo, pokud jsou elementy seskupeny pozitivně a kreativně, opakem je destruktivní uskupení. Například voda může zničit oheň.
Zásady feng-šuej určují výběr barev, rozmístění nábytku, ale také použitý stavební materiál. Ti, kteří se učením řídí, tvrdí, že v prostorách navržených dle feng-šuej je dosaženo vyšší produktivity práce, harmonický design kanceláří dokáže přilákat více zákazníků, méně se politikaří uvnitř společnosti a zlepšuje se tím i firemní reputace. „Klasické feng-šuej je nadčasové. Jeho podstatou je uspořádání nábytku, kanceláří a budov podle přesně daných pravidel. Když odcházíme z nějaké firmy, kde jsme navrhovali design, prostor rozhodně nevypadá jako čínská restaurace,“ říká Joey Yap, jeden z nejznámějších konzultantů feng-šuej, který se zabývá poradenstvím celosvětově.
Jak rozvrhnout prostory a rozmístit nábytek, je složitou záležitostí, mistři feng-šuej radí „na míru“. Existují ale základní principy, ze kterých se při designu interiérů vychází. Tak například v kancelářích se má vždy sedět zády ke zdi, v nejvzdálenějším rohu diagonálně od dveří. Využito by mělo být hodně žárovek, čímž se simuluje přirozené světlo. Mistři feng-šuej také radí pěstovat v místnosti rostliny, které podporují energie a aktivní pohyb. Naopak vyhnout se abstraktnímu umění! Všechna umělecká díla a dekorace by měly být z přírodních materiálů. Konzultanti také doporučují osvěžovat vzduch vůní citrusů, protože se tak udržuje bdělost a podporuje soustředění na práci.

Šťastná osmička
Učení feng-šuej je čím dál populárnější na Západě, hlavně ve Spojených státech. To samozřejmě ovlivňuje práci realitních makléřů. Klient Michaela Ruddera, společnost Om-Ah-Hum Realty, měl zájem pořídit si v New Yorku kanceláře na dvou poschodích v jedné administrativní budově. Kupní cena byla stanovena na 450 dolarů za čtvereční stopu. Firma požadovala, aby byla tato suma snížena o dva dolary na 448 dolarů. A dále jako jednu z podmínek uzavření kontraktu stanovila, že smlouva musí být podepsána v den, který končí číslicí osm. Ta v čínské numerologii symbolizuje štěstí a bohatství. Naopak neštěstí je spojeno s číslicí čtyři, jejíž výslovnost je v čínštině identická se slovem smrt. Mnoho budov, které jsou postaveny dle principů feng-šuej, nemá čtvrté patro. Byty a kanceláře na osmém patře se prodávají s přirážkou. V newyorském Chinatownu byly například v jedné budově prodány prostory na osmém patře o sto tisíc dolarů dráž než na ostatních podlažích. A v komplexu Queens Crossing, kde sídlí hlavně asijské společnosti, je na čtvrtém patře pouze americký vzdělávací institut.
Rudder tvrdí, že počet zákazníků, kteří se řídí feng-šuej a numerologií, roste. Prvního klienta vyznávajícího toto učení potkal před třemi lety. K sílícímu trendu přispěla i krize. U některých newyorských nemovitostí poklesly ceny až o čtyřicet procent a mezi kupci, které přilákaly atraktivní ceny, se stále častěji objevují cizinci, zvláště pak Asijci, jejichž ekonomikám se daří. „Mají zájem o administrativní budovy, chtějí objekty vlastnit, a ne platit nájemné,“ upřesňuje Rudder.
Učením feng-šuej se řídí i západní firmy a celebrity. Jeho vyznavačkou je třeba zpěvačka Madonna. Dle principů feng-šuej byla navržena newyorská kancelář banky Standard Chartered na Madison Avenue. Makléři jsou prý pověrčiví, a proto mělo feng-šuej zajistit harmonii a prosperitu. Konzultant navrhl umístit do banky obří akvárium se slanou vodou, protože feng-šuej tvrdí, že ryby a voda jsou magnety na peníze. Poradce feng-šuej si na design interiérů přizvaly také společnosti British Airways, Body Shop či investiční a developerská firma Heron International.

Tisíce dolarů
Dawn Gibbinsová, spoluzakladatelka nadace Barefoot Foundation, která se zabývá zdravým způsobem života, se prý učením řídí už dvanáct let. Mistr feng-šuej, když dorazil do kanceláří nadace, poradil mimo jiné dodat zeleň, použít více světel, změnit barvy prostor z bílé a červené na zelenou a modrou. Feng-šuej je v módě také v Kalifornii. Tamní stavební úřad vydal doporučení, aby se developeři řídili těmito principy. Struktura objektu totiž může ovlivnit náladu lidí, kteří v něm bydlí nebo pracují, což se odrazí na jejich chování, na úspěchu i na pracovních vztazích. Učení feng-šuej navíc redukuje stres, dbá na mentální zdraví, vytváří atmosféru klidu v hektickém světě. Makléři konstatují, že klienti se dnes často nezajímají o to, zda budou skutečně platit nejnižší nájemné, ale zda udělali vše pro to, aby minimalizovali vliv nešťastných a rušících vlivů. Spolupracují s mistry feng-šuej, kteří mohou realitní obchod zhatit, pokud by byl v rozporu se zásadami. V New Yorku nedávno konzultant doporučil odstoupit od smlouvy, protože budova neměla ideální okolí.
Rady mistrů feng-šuej rozhodně nejsou levné. Již před třemi lety se v USA za hodinovou konzultaci platilo od sta do pěti set dolarů. A skuteční mistři si prý účtují tisíce dolarů jen za to, že překročí něčí práh. Jenže lidé, kteří učení propadli, tvrdí, že pár tisíc dolarů je v podstatě nic proti psychické a fyzické produktivitě, štěstí zaměstnanců a možná i zvýšení tržeb.

BRAND24

Jak dosáhnout rovnováhy
1. Principy feng-šuej určují již výběr nemovitosti. Ideální je mít za budovou vysokou horu a dvě menší před ní. Výhodou je, pokud před objektem teče voda.
2. Je lepší chodit do budovy do kopce než z kopce.
3. Vchod a východ by neměly být umístěny paralelně, aby energie čchi, která přináší štěstí, hned nevyprchala.
4. Objekt by neměl stát na konci ulic, které tvoří písmeno T, nebo v místě, kde se stýkají tři ulice a vytvářejí písmeno Y.
5. Při výstavbě budovy by měly být dodržovány pravoúhlé linie, naopak stavebník by se měl zdržet nepravidelných křivek.
6. Koupelna ani toaleta by neměly být umístěny v blízkosti hlavního vchodu.
7. Pokud je u objektu voda, její tok by měl být pomalý a ideálně umístěn před budovou. To symbolizuje, že přijde bohatství. Pokud je tok za budovou, bohatství může odplynout.
8. Vchod do budovy nesmí být blokován, aby mohla dobře proudit energie čchi.
9. Nedoporučuje se pořízení nemovitostí v blízkosti generátorů, transformátorů, kostelů, škol, vládních budov a jiných institucí, nemocnic, hřbitovů a márnic.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).