Menu Zavřít

Fax: lákavá cena, omezené využití

31. 5. 2004
Autor: Euro.cz

MÍSTO FAXU SE VYPLATÍ POUŽÍVAT POČÍTAČ Mít fax ještě před deseti lety znamenalo, že se firmě daří. Ceny těchto přístrojů v dnešní e-mailové době neustále klesají. Vyplatí se však pořizovat nový?

MÍSTO FAXU SE VYPLATÍ POUŽÍVAT POČÍTAČ

Mít fax ještě před deseti lety znamenalo, že se firmě daří. Ceny těchto přístrojů v dnešní e-mailové době neustále klesají. Vyplatí se však pořizovat nový?

Nejprve si vzpomeňte, kdy vám naposledy přišel fax. Bylo-li to před pár týdny, asi nemá význam přemýšlet o inovaci přístrojového vybavení. Stejně tak, pokud fax vůbec nepoužíváte, nemá smysl si nějaký kupovat. Když to šlo do teď bez něj, půjde to i nadále. Faxem dnes přicházejí především objednávky, potvrzení a faktury. Ty tam jsou doby, kdy se zaměstnanci či majitelé firem museli po ránu brodit záplavou papíru v kanceláři, který přes noc vylezl z přístroje. Pokud fax používáte jen sporadicky, zapřemýšlejte, k čemu ho máte. A zkuste tuto činnost nějak nahradit, například používáním elektronického podpisu (viz Profit 21/2004) . Navíc i řadu záležitostí, které se řeší faxem, lze vyřešit obyčejným e-mailem. Je-li však pro vás fax k podnikání naprosto nezbytný a potřebujete nový, neváhejte a kupte si ho. Samostatné přístroje stojí v současné době několik tisíc korun, ceny nejdražších verzí stoupají k deseti tisícům korun a faxové počítačové karty přijdou na maximálně 500 korun. Připravili jsme pro vás několik rad, jak si vybrat ten nejlepší.

ROZHODNOUT MŮŽE KVALITA TISKU

Při koupi je třeba vědět, jestli chcete faxy archivovat. Potom je lepší vybrat přístroj, který tiskne na klasický kancelářský papír. Pokud texty většinou po přečtení likvidujete a nezáleží vám na super kvalitě faxovaných dokumentů, pořiďte si faxy termální, které tisknou na papír v roličkách. Tyto přístroje totiž nemají žádné další náklady na provoz, kromě telefonních poplatků a papíru, který je levný. Ovšem tisk na něm příliš dlouho nevydrží. Ostatní typy faxů - inkoustové, termotransferové nebo laserové - používají k přenosu písma na papír inkoustové cartridge, termotransferové fólie nebo tonery. Jejich tisk je odolnější a vydrží na papíře mnoho let. Vyloženě se tedy hodí k archivaci. Provoz takových faxů je ovšem dražší, neboť stoupají náklady na papír ina tiskařskou barvu. Ty se dají poněkud snížit při použití přístrojů, jejichž barevné náplně jsou renovovatelné, podobně jako počítačových tiskáren.

POČÍTAČ ÁLA FAX

Pravděpodobně nejlepší variantou faxování je používat místo klasického faxu počítač. Dnešní operační systémy (např. Windows XP, ale istaré Windows 3.11) jej dokáží spolehlivě nahradit. Stačí jen počítač připojit do telefonní linky a praktický fax je na světě. Ten, kdo bude faxovat vám, žádný rozdíl nepozná, neboť PC se chová jako standardní fax. Naopak vy z toho budete mít jen výhody. Předně nemusíte žádné příchozí faxy tisknout. Uvidíte je rovnou na monitoru a jen ty důležité si můžete vytisknout, čímž ušetříte na provozních nákladech. V elektronické podobě se dokumenty skladují spolehlivě a nepodléhají stáří, nezapomeňte ale zálohovat data. Archivovat se dají v počítači samozřejmě také odeslané faxy. Přijaté zprávy se také lehce distribuují po firmě elektronickou poštou a každý tak má ke všem dokumentům okamžitý přístup. Snadno se faxují dokumenty přímo z textových editorů bez nutnosti tisknout předem dokumenty a pak je posílat faxem. V neposlední řadě pak díky programům v počítači máte přehled o počtu přijatých resp. odeslaných faxů, délce jejich odesílání a tedy i výši telekomunikačních poplatků. Příjemné je také propojení faxu v počítači s databází kontaktů. Není nutné tedy každé číslo zdlouhavě vytáčet na klávesnici telefonu, ale lze ho snadno vybrat v adresáři příslušného programu a fax bleskurychle odeslat. S tím souvisí i možnost nastavit ho tak, aby odesílal neaktuální dokumenty třeba v nočních hodinách, kdy jsou nižší poplatky za telefonování. A nakonec - počítač je zpravidla připojen k tiskárně, takže se dají potřebné faxy rychle vytisknout na kvalitním papíře. Pokud stále potřebujete fax, nejlepší volba je rozhodně software do počítače. Je to nejlevnější, nejpraktičtější a nejrychlejší způsob faxové komunikace. Rozhodně nemá smysl uvažovat nad moderními výstřelky faxových přístrojů, které například umí i odesílat e-maily. To jsou v naprosté většině případů jen zbytečně vyhozené peníze.

PŘED NÁKUPEM JE DOBRÉ SI UJASNIT:

* jaké dokumenty budu faxovat

* jak kvalitní potřebuji tisk dokumentů

* jak často budu přístroj používat

* kolik paměťových předvoleb potřebuji

BRAND24

* zda hodlám fax využívat též jako tiskárnu

* kolik chci investovat do přístroje a jaké peníze platit za tisk dokumentů

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).