Menu Zavřít

Farmáři mají nereálné požadavky

2. 4. 2009
Autor: Euro.cz

Zástupci Agrární komory vznesli požadavky, o kterých předem vědí, že nejsou realizovatelné. Příspěvek ve výši 300 eur za krávu je v současné době nemyslitelný nejen z pohledu možností rozpočtu ministerstva zemědělství, ale i celkové vyváženosti v rámci sektoru.

Autor: Profit - Jan Třeštík

BRAND24

Přitom jsem sivědom kritické situace v sektoru mléka v současné době. Po kladných hospodářských výsledcích v loňském roce lze očekávatoživení trhu s mlékem ve druhé polovině letošního roku, nejpozději dokonce třetího čtvrtletí. Odmítám využití nepřiměřeného objemufinančních prostředků na úkor dlouhodobého programu pozemkových úprav,který patří mezi priority ministerstva. Zemědělci mají k dispoziciv současné době 1600 korun na kus dojeného skotu v rámci národníchdoplňkových plateb. V nejbližších týdnech ministerstvo spustí programzaměřený na pohodu hospodářských zvířat s využitím záchranného balíčkuEvropské unie. Podpora na dojnici by se tak mohla zvýšit až o jedentisíc korun oproti současnému stavu. O dalších 1000 korun by se mohlačástka zvednout od roku 2010, kdy ministerstvo počítá s podporou trhus mlékem prostřednictvím článku 68. Ten umožňuje převést až 3,5procenta z národní obálky na speciální programy a sektor mléka budepodle předpokladů upřednostněn. Ministerstvo zemědělství pomáhápotravinářům a zemědělcům překonat obtížné období také prostřednictvímprogramů PGRLF, v jejichž rámci bylo uvolněno 2,6 miliardy korun. Aždvě miliardy by také zemědělské podniky mohly získat v rámci slev nasociální pojištění zaměstnavatelům, které schválila vláda jako součástprotikrizového balíčku.

Po demonstracích, které v Praze proběhly, bych od zástupců Agrárníkomory očekával návrat k diskuzím u kulatého stolu, nikoli konfrontačnía ultimativní jednání.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).