Menu Zavřít

Exprimátor Bém vystoupil z ústraní, vrhá se na byznys s realitami

28. 6. 2015
Autor: E15

Mít obchodní sídlo v pražské malostranské ulici Tržiště, kde sídlí americká ambasáda, je terno. Na adrese Tržiště 13 svého času sídlila dcera ruského Gazpromu Vemex, pobočka tabákového koncernu British American Tobacco nebo společnost RSJ miliardáře a zakladatele Nadačního fondu proti korupci Karla Janečka. Klientelu firemních nájemníků rozšířila od konce letošního dubna nepřehlédnutelná tvář hlavního města – bývalý primátor Pavel Bém.

Ten se 22. dubna stal jednatelem společnosti s ručením omezeným Levandres. Bém se v ní ovšem nevěnuje svému původnímu zaměstnání psychiatra a specialisty na drogové závislosti. Firma má v obchodním rejstříku jako předmět podnikání uveden pronájem nemovitostí, bytů a nebytových prostor.

V hledáčku rozvědky i policie

O Béma se kvůli jeho působení na pražském magistrátu a úzkému propojení s lobbistou Romanem Janouškem zajímala delší čas Bezpečnostní informační služba i policie. Známé jsou odposlechy jeho hovorů s Janouškem, který Béma familiárně oslovoval Kolibříku. Za jeho éry město investovalo miliardy korun do kontroverzních projektů – nejkřiklavějším příkladem je čipová karta Opencard.

Policie se zajímala i o nevýhodný pronájem Škodova paláce od firmy podnikatele Sebastiana Pawlowského, kam se za Béma přestěhovala podstatná část magistrátní agendy. Kvůli podezření z možného korupčního jednání policisté zkoumali i Bémův majetek a případný odliv kapitálu do daňových rájů. Na nic ale nepřišli.

Kyperská spojka

Bém je sice jednatelem nové společnosti Levandres, ale nikoli jejím společníkem či viditelným majitelem. Vklad 200 tisíc korun do společnosti vložila tentýž den, kdy se Bém stal jednatelem, společnost Tarascota Ltd., která sídlí v kyperské Nikósii, v osmém patře budovy Eagle House.

Na stejné adrese jako Tarascota má sídlo i společnost Paulinino Limited, kterou zastupuje Dušan Palcr z „rodiny“ finančníků z J&T. A v této firmě jsou zaparkované akcie rafinerské firmy Unipetrol, respektive přes Paulinino Limited drží J&T Banka zhruba čtvrtinu akcií petrochemické společnosti Unipetrol. Bez zajímavosti není, že podle zakládající listiny společnosti Levandres je správcem vkladů právě zmiňovaná J&T Banka.

Týdeník Euro Pavlu Bémovi opakovaně položil několik otázek, aby exprimátor ozřejmil, o jakou společnost jde a jaké hodlá v České republice vyvíjet aktivity. Ten ale přes několikeré urgence na dotazy nezareagoval. V katastru nemovitostí není zatím na společnost Levandres psán žádný nemovitý majetek a ta nemá ani webové stránky, e-mail či telefon, pouze datovou schránku.

Celý článek najdete v pondělním vydání týdeníku Euro


Čtěte také:

Bém pokřtil svou knihu o expedici na horu K2

Za projekt opencard zaplatí magistrát milionovou pokutu, potvrdil ÚOHS

BRAND24

Kauza Škodova paláce pokračuje, obchodní spor přerostl v politikum

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).