Exportéry lihovin čekají od května na Slovensku komplikace

29. března 2004, 00:00 - PETR HAVEL, petr44@centrum.cz
29. března 2004, 00:00

OD KVĚTNA MUSÍ OBCHODNÍ PARTNEŘI EXPORTÉRŮ ZAPLATIT NA SLOVENSKU DPH A SPOTŘEBNÍ DAŇ Z VEŠKERÉHO IMPORTOVANÉHO ZBOŽÍ, AČKOLIV DO VOLNÉHO OBĚHU BUDE UVEDENO TŘEBA I ZA NĚKOLIK MĚSÍCŮ.

Tuzemské podnikatele před slovenským opatřením nikdo nevaroval

OD KVĚTNA MUSÍ OBCHODNÍ PARTNEŘI EXPORTÉRŮ ZAPLATIT NA SLOVENSKU DPH A SPOTŘEBNÍ DAŇ Z VEŠKERÉHO IMPORTOVANÉHO ZBOŽÍ, AČKOLIV DO VOLNÉHO OBĚHU BUDE UVEDENO TŘEBA I ZA NĚKOLIK MĚSÍCŮ.

Dosud neuplatňovanou komplikaci pro podniky dovážející na Slovensko obsahuje novela slovenského zákona o spotřební dani, která platí od 1. března. Opatření se týkají všech zemí, nejvíce ale poškodí ČR, a to zejména firmy sdružené v Unii výrobců lihovin (UVL). Například Stock Plzeň exportuje na Slovensko ročně dva miliony litrů lihovin. Spotřební daň z litru čistého lihu činí 265 korun. Znevýhodnění dovozců je přitom podle prezidenta UVL Vladimíra Steinera dvojí. „Jednak musíme veškeré dovážené zboží hned danit, jednak, protože některé zboží musí být kolkované, není při neexistenci daňového skladu kde kolkovat,“ konstatoval. Dovozci tak budou úvěrovat obchody, které ještě neproběhly, což nahrává slovenským výrobcům lihovin.

INSTITUT DAŇOVÉHO SKLADU

Cizí dovozci lihovin budou na Slovensku znevýhodněni, protože zde takzvané daňové sklady mohou od května zřizovat pouze slovenské výrobní subjekty. Mezi takové podniky ale nepatří slovenští obchodní partneři našich výrobců. „Kvůli novele zákona o spotřební dani nebudou moci obchodní zástupci zahraničních exportérů lihovin na Slovensku využívat od počátku května institut daňového skladu,“ potvrzuje ředitelka Stock Slovakia, Barbara Vetorová. To podle ní v praxi znamená, že daň z přidané hodnoty a spotřební daň musí dosavadní skladovatelé zaplatit za všechno zboží do tří dnů po převzetí dodávky. „Budeme tak mít daleko víc peněz vázaných k naskladněnému zboží,“ konstatovala Vetorová. Doposud bylo možné platit zmíněné daně až při uvádění zboží do oběhu, čili postupně. Obchodní zastupitelé exportérů dovážejí přitom na Slovensko kvůli nižším nákladům zboží ve větších objemech, jejich vyskladnění ale může trvat několik měsíců. „Nyní nebudeme mít žádnou možnost platbu odložit,“ uvedla Vetorová. Veškeré lihoviny navíc musí být označeny kolky, obchodní organizace ale kolkovat ve svém skladu nemůže. „Navíc by měly být jiné kolky, jejichž podobu dosud neznáme,“ říká Vetorová.

ÚŘEDNÍCI VYČKÁVAJÍ

Podle ředitele Potravinářské komory ČR (PK) Miroslava Koberny tuzemské podnikatele před slovenským opatřením nikdo z odpovědných orgánů nevaroval. Poté, co vyšla existence slovenské novely zákona najevo, přislíbilo ministerstvo zemědělství se slovenskou stranou pouze korespondenci. Generální ředitelství cel zase čeká na reakci svých kolegů z EU, kteří by měli posoudit, zdali je slovenské opatření v souladu s pravidly obchodu na společném evropském trhu. Podle Steinera je nicméně slovenské opatření nadstandardní. „V jiných zemích mohou daňové sklady zřizovat i zahraniční subjekty,“ konstatuje prezident UVL. Proto se podle svých slov již obrátil na představitele evropské unie výrobců lihovin s žádostí o legislativní expertizu. „Očekávám, že do května budu od nich nějaké stanovisko mít.“

HON NA ČARODĚJNICE?

Domácí výrobci lihovin to v poslední době vůbec nemají lehké. Od počátku letošního roku se v naprostém rozporu s evropskými trendy v ČR zvýšila spotřební daň z lihu z 234 na 265 korun. To kromě toho, že jde o znevýhodnění výrobců v ČR, povede podle UVL k nižšímu výběru této daně pro domácí rozpočet. N apříklad na Slovensku je spotřební daň ve srovnání s námi o třetinu nižší. V takových zemích jako je Finsko nebo Norsko nedávno citelně snižovali spotřební daň z lihu. „Důvod je jasný - především pro účely pohostinství je výhodnější dovézt si zboží ze země, kde je taková daň nižší. Aby si stát zachoval možnost výběru této lukrativní daně, raději ji sníží,“ říká Steiner. Komplikace výrobcům přináší i kolkování, nyní se přidává netarifní překážka obchodu ze strany Slovenska. Je-li však účelem snížit spotřebu lihovin v ČR ve jménu zdraví občanů, nebude to patrně ta nejlepší cesta. Zdravotnické statistiky totiž signalizují, že případy opilosti, násilí nebo poškození vlastního zdraví jsou spojené především s konzumací piva nebo vína, což jsou typy alkoholu cenově dostupnější pro nejširší veřejnost, tvrdí prezident Unie výrobců lihovin.

Mohlo by vás zajímat

  • Pavel Ryba - muž, který Čechům prodá ročně tunu zlata

  • Majitel textilky Juta a senátor Hlavatý: V Senátu by…

  • Jan Hawelka: kavárenská hvězda z Mostu

  • Aleš Kučera: Chvíli potrvá, než se lidé naučí se státem…

  • Ondřej Kania: Otevřeme další dvě školy

  • Martin Burda: Bankám v Česku ujíždí vlak

  • Mnislav Zelený Atapana: Přítel amazonských indiánů

  • Jan Bílý: Nebuď uštvaný manažer. Buď král!

  • Jaroslav Žlábek: Na jedno nabití ujedeme 1000 kilometrů

Hry pro příležitostné hráče