Menu Zavřít

Exministr Drobil oživil strojírny a chystá další nákupy

29. 3. 2017
Autor: Anacot Capital

Společnosti Elfe a V-Nass, které ovládla skupina Anacot exministra životného prostředí za ODS Pavla Drobila, ožívají. Investor přitáhl nové zákazníky a připravuje rozšíření výroby. V hledáčku má tři další společnosti.

„Skupina Anacot Capital momentálně pracuje na třech možných dalších akvizicích, ale podrobnosti zatím zveřejňovat nemohu,“ prozradil webu Euro.cz bývalý místopředseda ODS Drobil.

Jedna z firem, o kterou má Anacot zájem, vyrábí díly pro automobilový průmysl, další dvě potenciální akvizice směřují do strojírenství.

Další investice letos čekají také strojírny Elfe z Krnova, které přešly do rukou Drobilovy skupiny loni. Získaly nového zákazníka, kvůli kterému potřebují větší výrobní kapacity. „Tady zvažujeme několik cest, od subdodavatelského spojení s některým výrobcem přes akvizici po výstavbu nové továrny,“ říká Drobil.

Jméno nového zákazníka neprozrazuje, jde však o významnou společnost zabývající se podmořskou těžbou ropy. Právě na ropné těžaře se chce Elfe zaměřit.

Strojírny vsadily to, že těžební průmysl začne růst spolu se stoupající cenou ropy. Za první dva měsíce letošního roku Elfe dosahovala téměř 30 procent rentability a její zisk za první dva měsíce roku 2017 činí téměř 8 milionů korun.


Přečtěte si rozhovor s Pavlem Drobilem:

Exministr Drobil při chuti: pronikl do těžařství a pomýšlí na zbrojní průmysl

Pavel Drobil


Anacot Capital od loňska vlastní také další strojírny V-Nass z Ostravy. Společnost prošla výměnou managementu a překročila plánovaný zisk. V letošním roce hodlá uvést na trh první společný projekt s Elfe. Mohla by to být předzvěst zvažované fúze těchto firem.

„Fúze je prozatím plánována s rozhodným datem k 1. 1. 2018, ale tady ještě stále posuzujeme všechny aspekty výhodnosti takového spojení s tím, že definitivně rozhodneme v druhém pololetí letošního roku,“ dodává Drobil.

BRAND24

Drobil působil kromě funkce ministra a místopředsedy ODS rovněž jako poslanec a zastupitel Moravskoslezského kraje. V letech 1996-2004 provozoval advokátní praxi. Stanul také ve statutárních orgánech několika společností jako Lesy České republiky či Letiště Ostrava. V roce 2004 spoluzakládal investiční společnost C&D Finance, která se v roce 2015 přejmenovala na Anacot Capital.

Čtěte také:

Exploze v Poličských strojírnách: záchranáři přežili díky prodlevě

V Motorpalu po roce skončilo insolvenční řízení

Plašil zcela ovládl strojírny Alta


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).