Menu Zavřít

Evropští poslanci jsou pro jednotný daňový základ

19. 12. 2005
Autor: Euro.cz

DANĚ Evropský parlament minulý týden podpořil možnost společného daňového základu unijních firem. Odpůrci návrhu tvrdí, že povede k omezení zdravé konkurence a ekonomiku srazí na kolena. Vlády unijních zemí zřejmě čeká dlouhé a náročné vyjednávání.

DANĚ

**Evropský parlament minulý týden podpořil možnost společného daňového základu unijních firem. Odpůrci návrhu tvrdí, že povede k omezení zdravé konkurence a ekonomiku srazí na kolena.

Vlády unijních zemí zřejmě čeká dlouhé a náročné vyjednávání. Europoslanci totiž před Vánoci vyrukovali s myšlenkou společného daňového základu všech unijních firem. Podle většiny z nich je tato harmonizace klíčová pro větší daňovou přehlednost v Unii a snadnější přeshraniční působení firem.

Evropská komise uvádí, že by návrh na harmonizaci základu firemních daní mohl ležet na stole do tří let. Pro by se muselo vyslovit všech 25 zemí, protože daně společností zatím patří do jejich národní kompetence. Proti však zatím vystupují Británie, Irsko, Slovensko, všechny tři pobaltské státy a převážně i čeští vládní politici.

Vytvoření společného daňového základu firem by uvítal prezident Hospodářské komory Jaromír Drábek. Nereálná je ale podle něj představa, že by k tomu mohlo dojít v průběhu tří let. „Pokud by se země Evropské unie shodly na harmonizaci během následující dekády, mohli bychom hovořit o úspěchu,“ uvedl pro Profit.

Podle ekonomického ředitele Svazu průmyslu a dopravy Tomáše Bartáka může mít harmonizace v různých zemích rozdílné dopady, které nelze bez konkrétní znalosti budoucí struktury uznatelných nákladů posoudit.

Europoslanec za ODS Ivo Strejček míní, že společný základ firemních daní by znemožnil zavedení rovné daně a snížil příjmy českého rozpočtu. ODS plánuje zavést jednotnou daň ve výši 15 procent v případě volebního vítězství v příštím roce.

Evropští poslanci schválili zprávu hospodářského a měnového výboru. Ta argumentuje vysokými náklady, které firmám vyplývají ze současných 25 různých daňových systémů, dvojím zdaněním i řadou dalších překážek pro působení firem ve více státech. Zpráva vítá návrhy komise a lituje, že některé státy stále odmítají v daňových záležitostech více spolupracovat. Zpravodaj Pier Luigi Bersani zároveň doporučil, aby v prvních letech po zavedení měly firmy na výběr, zda zůstanou u původních národních předpisů, nebo zvolí unijní. Poté by se mělo prozkoumat, jestli unijní základ přinesl to, co si od něj zastánci slibují.

BRAND24

Parlament souhlasí i se souvisejícím doporučením Evropské komise, aby státy zjednodušily placení daní pro menší firmy působící ve více zemích. Tyto společnosti by svůj daňový základ měly ve všech státech Unie počítat podle pravidel mateřské země a pouze sazby by se v každém státu řídily místními zákony. * * KOMORA JE PRO Hospodářská komora návrh na vytvoření společného daňového základu firem uvítala. „Rozhodně nereálná je ale představa, že by k tomu mohlo dojít v průběhu tří let. Například vytvoření zákona o akciových společnostech trvalo Unii dvě desetiletí,“ řekl Profitu předseda komory Jaromír Drábek.

Harmonizace podle něj vyžaduje dlouhou a náročnou diskuzi. Možnost existence dvou daňových soustav, z nichž by si firmy mohly vybrat, považuje za zcela nereálnou.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).