Menu Zavřít

Evropští ministři se dohodli na úlevách

5. 6. 2006
Autor: Euro.cz

TRH SLUŽEB Česko se poprvé výrazně prosadilo při tlaku na evropskou legislativu. Tuzemští vyjednavači spolu s dalšími menšími státy prosadili uvolnění trhu služeb. Unijní země tak budou muset obhájit každou bariéru, kterou postaví cizincům při vstupu do národního podnikání.

TRH SLUŽEB

Česko se poprvé výrazně prosadilo při tlaku na evropskou legislativu. Tuzemští vyjednavači spolu s dalšími menšími státy prosadili uvolnění trhu služeb. Unijní země tak budou muset obhájit každou bariéru, kterou postaví cizincům při vstupu do národního podnikání.

Ministři hospodářství unijních zemí schválili revidované znění návrhu směrnice o službách. Ministři tak dali zelenou ideji, aby se vnitřní trh se službami stal funkčním.

„Výsledek považuji za výrazný úspěch. Je to dobrá zpráva zejména pro české malé a střední podnikatele a živnostníky. Uvolňuje se tak potenciál pro další růst české ekonomiky a snižování nezaměstnanosti,“ říká ministr průmyslu a obchodu Milan Urban.

Cesta ke schválení ale nebyla vůbec jednoduchá a opět rozdělila členské státy na dvě skupiny. Ministři měli hlasovat o textu, který Evropská komise vypracovala především na základě výsledků hlasování v Evropském parlamentu a který představila členským státům počátkem dubna. Tento text však obsahoval celou řadu především legislativnětechnických nedostatků.

Hlavním sporným bodem, který rozdělil ministry členských států, byla skutečnost, že nové členské státy spolu s Lucemburskem, Nizozemskem a za podpory Irska a Velké Británie požadovaly zahrnout do kapitoly týkající se svobody poskytování služeb protiváhu k vypuštění principu země původu. Jako možné řešení prošel český návrh zavést povinnost, že každý stát bude muset vytvořit seznam překážek bránících volnému poskytování služeb a tyto překážky odůvodnit (pokud odůvodnitelné budou). Totéž bude platit v případě nových předpisů.

Na jednání Rady pro konkurenceschopnost se ministři dále shodli na vyloučení profese notářů z rozsahu směrnic. A také na prodloužení transpoziční lhůty směrnice do národních právních řádů na tři roky.

PŘÍNOSY SMĚRNICE PRO PODNIKATELE

* zjednodušení administrativy regulující přístup k poskytování služeb

* omezení nutnosti předkládat originály a ověřené či přeložené kopie dokumentů

* komunikaci a vyřizování formalit bude nejpozději do tří let od účinnosti směrnice možno vést i elektronicky

* vznikne procedura „tichého souhlasu“ (bude-li podnikatel žádat například o povolení k zahájení činnosti a úřad mu ve stanovené lhůtě neodpoví, bude se povolení považovat za udělené) * zakládání podniků a živností v členských státech bude zbaveno diskriminačních požadavků

BRAND24

* všechny členské země budou muset zmapovat, jestli příliš neztěžují poskytování služeb

* úplný zákaz omezování reklamní činnosti příslušníků regulovaných profesí.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).