Menu Zavřít

EVROPSKÝ TÝDEN

12. 1. 2004
Autor: Euro.cz

Ze současných i přistupujících zemí Evropské unie patří ČR mezi pětici zemí, kde stát zasahuje nejvýrazněji do ekonomických svobod občanů. Hůř než Češi jsou na tom jen Poláci, Slováci a Lotyši. Stejně jsou na tom Belgičané.

ČESKO PŘÍLIŠ REGULUJE EKONOMIKU

Vyplývá to z porovnání studií Světového ekonomického fóra, Světové banky, Harvardovy univerzity a kanadského Fraser Institute. Odborníci z těchto organizací posuzovali například jednoduchost daňových přiznání, čas potřebný k založení firmy nebo jak velkou část pracovní doby zabere podnikateli jednání s úřady. Výzkumy mimo jiné vyvrátily názor, že kde je vysoké zdanění, tam i úředníci otravují lidem víc život. Nejvolněji se žije ve Finsku, kde jsou jedny z nejvyšších daní v Evropě. Daňové přiznání se tam ale vejde na jednu stránku.

CENTRÁLNÍ BANKA ODMÍTLA SNÍŽIT SAZBY

Evropská centrální banka (ECB) odolala výzvám z Německa a dalších zemí na snížení úrokových sazeb. Její činitelé bagatelizovali negativní efekt silného eura na ekonomiku a řekli, že to spraví silná globální poptávka. ECB tedy ponechala klíčovou úrokovou sazbu pro země eurozóny na dvou procentech.

NEZAMĚSTNANOST V EUROZÓNĚ STAGNUJE

Míra nezaměstnanosti v zemích Evropské hospodářské a měnové unie v listopadu činila 8,8 procenta a zůstala tak na stejné úrovni jako v říjnu. Oznámil to statistický úřad Evropské unie Eurostat. Nejvyšší míru nezaměstnanosti mělo Španělsko - 11,3 procenta. Francie měla nezaměstnanost 9,5 procenta a v Německu činila nezaměstnanost 9,3 procenta. Nejméně lidí bez práce je tradičně v Lucembursku a Nizozemsku - kolem čtyř procent. Eurostat odhaduje, že v listopadu bylo v eurozóně bez práce zhruba 12,3 milionu lidí. V celé EU je podle agentury Reuters míra nezaměstnanosti na osmi procentech.

BRAND24

NOVÉ PRACOVNÍKY V IRSKU VÍTAJÍ

Irsko je podle svých představitelů stále odhodláno ani v nejmenším nebránit příchodu pracovníků z nových členských států Evropské unie po 1. květnu letošního roku, a to navzdory obavám a rozpakům drtivé většiny ostatních stávajících členů EU. Nebudou zavedeny žádné dodatečné administrativní překážky, jež by ztěžovaly přístup Čechů a občanů dalších nových států na irský pracovní trh. Zákony platné pro irské občany budou platit i pro pracovníky z nových zemí. Se všemi se bude zacházet stejně podle irského pracovního práva, všichni budou mít nárok na minimální mzdu předepsanou zákonem a budou se na ně vztahovat pravidla týkající se dovolené, pracovní doby a tak dále.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).