Menu Zavřít

Evropský týden

30. 6. 2003
Autor: Euro.cz

Bulharský pas je pro Turky cenným dokumentemVíce než tři sta tisíc Turků, kteří opustili Bulharsko koncem osmdesátých let, si nyní obstarávají bulharské pasy, neboť jsou považovány za cenný dokument pro případ, že Sofia vstoupí v roce 2007 do Evropské unie.

Bulharský pas je pro Turky cenným dokumentem

Více než tři sta tisíc Turků, kteří opustili Bulharsko koncem osmdesátých let, si nyní obstarávají bulharské pasy, neboť jsou považovány za cenný dokument pro případ, že Sofia vstoupí v roce 2007 do Evropské unie. „Zhruba polovina z sedmi set tisíc příslušníků turecké menšiny v Bulharsku, kteří byli nuceni po roce 1989 emigrovat do Turecka, si znovu zajistila bulharské pasy,“ řekl šéf Sdružení pro solidaritu s balkánskými imigranty Emin Balkan. Turecká menšina v Bulharsku, která byla obětí represí komunistického režimu, masově emigrovala do Turecka v roce 1989 po kampani násilné „bulharizace“, během níž byli všichni obyvatelé země, ale zejména Turci, nuceni přijímat bulharská jména. Po pádu komunistického režimu bylo toto opatření zrušeno.

Španělská centrální banka varuje před dopady rozšíření

Španělsko se bojí, že rozšíření Evropské unie o deset zemí mu přinese hospodářské komplikace. Centrální banka Banco de Espaňa varovala ve své výroční zprávě, že přistupující země mají levnější pracovní sílu než Španělsko a vysokou specializaci v určitých oblastech. Rozšíření proto může ohrozit schopnost španělské ekonomiky hospodářsky soutěžit na rozšířeném jednotném trhu. Španělská ekonomická přítomnost v přistupujících zemích střední a východní Evropy je nedostatečná, varuje banka.

Evropská unie odmítla Bushova tvrzení

Evropská komise rozhodně odmítla tvrzení amerického prezidenta George Bushe, že EU odmítáním potravin vyrobených z geneticky pozměněných plodin údajně přispívá k šíření hladu v Africe. „Není pravda, že jsme státy odmítající biotechnologie či pomoc rozvojovým zemím,“ řekl mluvčí EK Gerassimos Thomas. Poukázal na to, že EU věnuje rozvojovým státům sedmkrát větší pomoc než Spojené státy.

Komise hrozí, že nepodpoří německý rozpočet

Německo nemůže spoléhat na to, že Evropská komise podpoří jeho rozpočet na příští rok, pokud nebude odpovídat pravidlům Evropské unie o rozpočtové disciplíně. Řekl to mluvčí Evropské komise pro hospodářské a měnové záležitosti Gerassimos Thomas. Jeho komentář reagoval na prohlášení německého kancléře Gerharda Schrödra, že je třeba rozhodnout, zda bude o rok urychleno snížení daní. „Hlavní prioritou by mělo být zavedení často diskutované a dlouho odkládané strukturální reformy, včetně penzijní reformy a reformy zdravotnictví, o kterých se ještě ani nezačalo diskutovat,“ dodal Thomas.

Unie nařídila zrušit belgické daňové úlevy firmám z USA

Evropská komise označila zvláštní daňové úlevy, které nabízí belgická vláda americkým vývozcům, za nelegální státní pomoc. Výkonný orgán Evropské unie proto nařídil Belgii tyto úlevy zrušit. Belgie nabízela daňové výjimky zvláštním dceřiným firmám amerických společností, známým jako korporace zahraničního obchodu (FSO). Měla to být pobídka pro to, aby se tyto americké firmy usazovaly v zemi. Po hloubkovém šetření, započatém v dubnu roku 2002, došla komise k závěru, že zvláštní daňový režim pro aktivity takzvaných korporací zahraničního obchodu umístěných v Belgii nesplňuje požadavky pravidel státní pomoci Evropské unie.

Pojišťovny jsou proti zákazu zohledňování pohlaví

Sdružení evropských pojišťoven se postavilo proti plánům Evropské komise na zákaz takzvané sexuální diskriminace v jejich odvětví. Zákaz brát ohled na riziková specifika pohlaví by poškodil muže i ženy a podkopal celé odvětví, uvedla Evropská federace odvětví pojišťovnictví (CEA). Komise EU nyní projednává návrh direktivy, která by zakazovala diskriminaci na základě rozlišování pohlaví v širokém spektru oborů od médií přes reklamu a pojištění po státní příspěvky a daně. Pro pojišťovny by to znamenalo zákaz používání pohlaví jako základu pro výpočet pojistného nebo pravidelné důchodové platby u životních pojišťoven. CEA uvedla, že navrhované zákazy poškodí celý sektor pojištění. Ženy tak budou muset platit více za pojištění automobilů, i když statisticky je riziko jejich havárie mnohem nižší než u mladých mužů. Na druhé straně budou muset muži platit vyšší zdravotní pojištění a budou dostávat od životních pojišťoven nižší důchody nebo platit vyšší pojistné, i když umírají výrazně dříve než ženy.

BRAND24

Nehrňte se zbrkle do EMU, varoval komisař nové členy

Člen Evropské komise Günter Verheugen nabádal vstupující země ze střední a východní Evropy, aby se nehnaly za každou cenu do měnové unie, ale zaměřily se napřed na dokonalé splnění povinností plynoucích z členství v Evropské unii. Podotkl, že přechod na euro jim neuteče - unie totiž žádné z nich neumožnila zůstat mimo eurozónu, jako stojí Dánové, Švédové a Britové. Nováčky čekají po vstupu „obrovské“ náklady spojené s dobudováním požadované státní správy. „Dobrá administrativa znamená více lidí, obvykle lépe zaplacených, a struktury, které neexistovaly; to všechno může být drahé,“ dodal komisař Günter Verheugen.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).