Menu Zavřít

EVROPSKÝ TÝDEN

2. 6. 2003
Autor: Euro.cz

Třinecké železárny podporu nedostanouEvropská komise minulý týden vyloučila, že by mohla umožnit zařazení Třineckých železáren na seznam hutních podniků, kterým bude povolena veřejná podpora v rámci restrukturalizace tohoto sektoru.

Třinecké železárny podporu nedostanou

Evropská komise minulý týden vyloučila, že by mohla umožnit zařazení Třineckých železáren na seznam hutních podniků, kterým bude povolena veřejná podpora v rámci restrukturalizace tohoto sektoru. Podle názoru EK nelze nijak „rozvázat“ podmínky, za nichž byla uzavřena kapitola „hospodářská soutěž“ při vstupních rozhovorech a které jsou obsaženy v přístupové smlouvě.

Slovensko je prý na EU špatně připraveno

Slovensko je na vstup do EU nejhůře připravenou kandidátskou zemí. Prohlásil to ve středu generální ředitel pro regionální politiku Evropské komise Luiz Riera. Také slovenské projekty pro využití pomoci EU jsou podle něj špatně připraveny a hrozí, že celková unijní podpora Slovensku může být omezena.

ČR může získat stamiliony na cestovní ruch

Až 236 milionů eur na podporu turistické infrastruktury může v letech 2004 až 2006 získat Česká republika z programu Interreg III. O tyto strukturální fondy Evropské unie mohou požádat regiony a města do konce příštího měsíce. Navržené projekty na podporu cestovního ruchu však musejí z 50 procent spolufinancovat.

Odpůrci evropské ústavy zveřejnili představu

Evropy Nikoliv Evropská unie, ale Evropa demokracií. Nikoliv evropská ústava, ale spolupráce na meziparlamentní bázi, důraz na jednotný trh a hlubší integrace jen na základě možné pružné spolupráce pro některé skupiny států. Takovou představu Evropy předložila v pátek skupina euroskeptických členů Konventu EU včetně českého poslance Jana Zahradila a slovenské poslankyně Ireny Bělohorské. Právo EU chce zjednodušit a soustředit se hlavně na přeshraniční otázky, jež nemohou vyřešit národní parlamenty. Navrhuje zastavit právní aktivity Evropského soudního dvora a výslovně zamítá veškeré vojenské ambice Unie.

BRAND24

Hutě budou chráněny proti dumpingovým dovozcům

Tuzemské hutní společnosti budou po vstupu ČR do Evropské unie účinněji chráněny proti případným dumpingovým dovozům. Tvrdí to výkonný ředitel Hutnictví železa Jaroslav Raab. Podle něj také po vstupu na trh Unie bude nespornou výhodou českých hutí to, že se na ně již nebudou vztahovat dovozní ochranářská opatření. Zároveň však vzniká otázka, jak na české ocelářství budou reagovat třeba USA. Ty nás nyní zahrnují mezi rozvojové země a tudíž nejsme omezováni v dovozech na americký trh.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).