Menu Zavřít

EVROPSKÝ TÝDEN

27. 10. 2003
Autor: Euro.cz

Evropské monitorovací středisko pro drogy a drogové závislosti uvedlo, že kandidátské země v užívání drog už mnohdy dostihly či překonaly členy Evropské unie.

KANDIDÁTSKÉ ZEMĚ NEJSOU V DROGÁCH NOVÁČKY

Primát v některých oblastech, například užívání marihuany mezi mládeží, patří i České republice. Ta si ale vysloužila i pochvalu za svůj přístup k drogové problematice (kde v některých sférách předstihuje některé země Unie), například pokud jde o program výměny injekčních stříkaček či rozběhnutí metadonové léčby. V České republice se proto míra nositelů viru HIV mezi narkomany pohybuje pod úrovní jednoho procenta a tedy i pod úrovní Evropské unie. Naopak mezi narkomany v Estonsku a Lotyšsku vzrostl počet případů HIV pozitivních mezi závislými na injekcích drog naposledy o 282, respektive o 67 procent.

EU NAŘÍDILA ŠVÉDSKU UVOLNIT DOVOZ ALKOHOLU

Švédsko má jeden z nejpřísnějších evropských zákonů o alkoholu, který pochází ještě z 19. století. Tamní spotřeba je sice pod evropským průměrem, zemi se však nedaří udržet na uzdě národní sklon k nezřízenému pití. Evropská unie nyní rozhodla, že Švédové musejí mít možnost uskutečňovat dovozy alkoholu pro osobní spotřebu přímo, tedy bez použití státní společnosti Systembolaget jako prostředníka. Hlavním důsledkem bude spíše rozšíření výběru než snížení cen. Dovozci totiž budou muset nadále platit vysoká cla.

NEBEZPEČNÉ TANKERY NESMĚJÍ DO EVROPSKÝCH PŘÍSTAVŮ

Tankery typu Prestige nebo Eriky, jejichž ztroskotání způsobila ekologické katastrofy u evropských břehů, nesmějí od minulého týdne vplouvat do přístavů členských zemí EU. „Nejde jen o to, že nesmějí převážet ropné produkty do členských zemí, ale nemohou ani zajíždět do přístavů, aby natankovaly. Jejich pohyb v mořích kolem Evropy se tak stává dosti složitým,“ řekl mluvčí Evropské komise. Zákaz se vztahuje na všechny cisternové lodi s jedním pláštěm, které vezou těžké topné oleje, těžkou surovou naftu, mazut a dehet a dále pak na všechna plavidla tohoto typu starší 23 let.

BRAND24

UNIE CHCE JEDNOTNÉ ŘIDIČÁKY

Evropská komise navrhla, aby členské státy EU sladily své řidičské průkazy. Budoucí řidičák by měl být zalit do plastu, vybaven elektronickým čipem obsahujícím základní údaje a měl by mít omezenou platnost. V 15 členských zemích platí dnes 80 typů řidičských průkazů. Až přistoupí desítka dalších včetně ČR, bude to 130 typů. Mnohé z nich jsou pro policii v jiných zemích nepochopitelné a lze je snadno padělat.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).