Menu Zavřít

Evropská komise vyzvala Itálii k přijetí dalších škrtů

21. 10. 2011
Autor: profit

Evropská komise dnes vyzvala Itálii, aby naléhavě dokončila a představila návrh nových rozpočtových škrtů a reforem. Informovala o tom agentura AFP.

Foto: Profimedia.cz

Krátce před zahájením zasedání unijních ministrů financí Amadeu Altafaj, mluvčí komisaře pro hospodářské a měnové záležitosti Olliho Rehna, sdělil, že Brusel „nabádá italské úřady, aby naléhavě dokončily a zveřejnily tyto plány“.

Podle mluvčího se Řím musí především zaměřit na posílení důvěryhodnosti italské ekonomiky a její schopnost „překonat současné výzvy“. Itálie by měla přijmout opatření nejen na fiskální konsolidaci, ale i na podpoření ekonomického růstu.

BRAND24

Ve snaze uklidnit trhy italská vláda v polovině září schválila zapsání dluhového limitu do ústavy. Premiér Silvio Berlusconi navíc slíbil vyrovnat rozpočet do roku 2013, tomuto úsilí má pomoci úsporný balíček v celkovém objemu téměř 60 miliard eur (1,5 bilionu Kč). Tento plán vlády počítá se zvýšením horní sazby daně z přidané hodnoty (DPH) o jeden procentní bod na 21 procent.

Na konci září země snížila předpověď ekonomického růstu do roku 2013. Podle posledního odhadu italská ekonomika letos přidá 0,7 procenta, zatímco původní prognóza počítala s růstem o 1,1 procenta. V příštím roce si tamní hospodářství polepší o 0,6 procenta, místo dříve udávaných 1,3 procenta. Země se dlouhodobě potýká s nízkým ekonomickým růstem a vysokou mírou zadlužení, která se pohybuje kolem 120 procent hrubého domácího produktu (HDP).

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).