Menu Zavřít

Evropská dluhová krize zdaleka nekončí

3. 8. 2010
Autor: profit

Před pár měsíci jen málokdo čekal, že se euru podaří tak silně a trvale odrazit od několikaletých minim. Vládám Španělska a Portugalska se podařilo upsat dluhopisy v podstatě bez problémů a eurodolar se vyhoupl zpátky nad hodnotu 1,3. Je tedy evropská krize u konce? Na takové tvrzení je ještě brzy, řada problémů totiž zůstala nevyřešena.

Autor: Profit

Na trh se vrátila důvěra především po zásahu evropských institucí, které v květnu ustanovily obrovský záchranný balík, který měl především zabránit přelití problémů Řecka do dalších jihoevropských států. Investoři si také hodně slibují od „ekonomické vlády“, která by v rámci EU měla koordinovat fiskální politiku jednotlivých zemí.

V neposlední řadě byla s úlevou přijata úsporná opatření vlád Řecka, Španělska i Portugalska, která by měla, sice bolestivě, zamezit prohlubování schodků státních rozpočtů.

Reformy musejí pokračovat **

Kroky jihoevropských vlád a celé Unie byly vynuceny krizí. Evropská ekonomika se (zatím) zastavila na hraně propasti. Dosavadní kroky však vyvolávají další otazníky – bude španělskou reformu pracovního trhu následovat také Portugalsko a Itálie? Bude EU schopna svojí případnou „ekonomickou vládou“ dostatečně tlačit na spotřebitelské chování obyvatel (a vlád) jednotlivých zemí? A bude vůbec idea této vlády přijata všemi členy Unie?

BRAND24

Aby to nedopadlo jako se zátěžovými testy evropských bank. Ty byly samy o sobě velice dobrým a potřebným nápadem – ukázat skutečnou kondici evropského finančního sektoru a obnovit důvěru v něj. Výsledky však byly přijaty s velkými výhradami.

Více na Investicniweb.cz.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).