Menu Zavřít

Evropě docházel plyn i dech

12. 1. 2009
Autor: Euro.cz

Horečnatá jednání mezi politiky i zástupci plynárenských firem probíhala minulý týden v Bruselu, Praze i Moskvě.

Cílem bylo obnovit ruské dodávky plynu do Evropy. Přestože do uzávěrky Profitu k dohodě nedošlo, vicepremiér Alexandr Vondra ujišťoval, že během víkendu budou dodávky obnoveny. „Nenecháme se ale vydírat,“ komentoval Vondra požadavek Ukrajiny, aby jí evropští odběratelé připlatili za průtok plynu přes její území.

Česko se přesto začalo připravovat na situaci, kdy by plyn přestal proudit delší dobu. Velké firmy, které odebírají od RWE Transgas plyn, obdržely v polovině minulého týdne varování, že nemusí dostat tolik dodávek, kolik mají ve smlouvě. Celkem distributoři varovali okolo 135 firem, které odebírají více než pět milionů metrů krychlových ročně. Mezi nimi jsou například společnosti Česká rafinérská, neratovická Spolana, Kaučuk Kralupy, plzeňský Lasselsberger nebo Sokolovská uhelná.

V souvislosti s aktuálním počasím navíc stoupá spotřeba plynu. „Pokud se situace nezmění, dopady na podnikovou sféru mohou být velmi výrazné. Při druhém regulačním stupni by musela být zastavena výroba ve sklářství. Hrozba omezení dodávek plynu se však týká i dalších energeticky náročných výrob. Tedy papíren, některých hutí, železáren, stavebních firem, ale i plynem vytápěných velkoskladů. Problémy by nastaly v oborech, jako je strojírenství,“ řekl generální ředitel Svazu průmyslu a dopravy Zdeněk Liška.

BRAND24

Zatím zástupci tuzemských firem vylučují katastrofický scénář, kdy by došlo k omezení či dokonce k zastavení výroby. Zejména sklářské firmy nepřipouštějí tuto variantu, byť již mají připraveny krizové scénáře. „Nepředpokládáme, že dojde k zastavení výroby,“ uvedl Štěpán Popovič, generální ředitel a předseda představenstva společnosti AGC Flat Glass Czech.

Podle experta svazu průmyslu Oldřicha Körnera má Česká republika významné a relativně velké rezervy na zhruba čtyřicet dnů a využívá ještě náhradní dodávky z Norska. „Také se uvažuje o dodávkách prostřednictvím plynovodu Jamal, který nevede přes Ukrajinu, nýbrž prochází Polskem do Německa. Nepochybně má ruský Gazprom na dodávkách stejný zájem jako naše podniky, takže doufáme, že se řešení najde v nejbližších dnech,“ dodal.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).