Menu Zavřít

Evropa nás nevítá s otevřenou náručí

21. 10. 2002
Autor: Euro.cz

Nizozemští politici dokonce zpochybňují rozšíření EU Hlasů zevnitř Evropské unie, které varují před rozšířením, přibývá. Komentáře o tom, jak bude patnáctka na nových členech prodělávat, zaplavily západoevropský tisk. "Rozšíření je šílený vlak, který se řítí kupředu a nikdo se ho neodváží zastavit.

Nizozemští politici dokonce zpochybňují rozšíření EU

BRAND24

Hlasů zevnitř Evropské unie, které varují před rozšířením, přibývá. Komentáře o tom, jak bude patnáctka na nových členech prodělávat, zaplavily západoevropský tisk.

„Rozšíření je šílený vlak, který se řítí kupředu a nikdo se ho neodváží zastavit. Nebylo by správné přiznat, že nepřipravenost je na obou stranách?“ ptá se belgický list Le Soir. Francouzský Le Figaro si nebere servítky. Obvinil kandidátské země, že s nimi přijde do EU záplava korupce a kšeftování a že jejich nedostatky v systému celní kontroly mohou ohrozit fungování vnitřního trhu celé Unie. I prestižní britský list Financial T imes v článku V ysoká cena za rozšíření upozorňuje na negativa kandidátských zemí, například zvýšenou míru korupce. V ášnivé debaty se rozpoutaly v Německu, které do společné pokladny Evropské unie ročně přispívá částkou o 8,2 miliardy eura vyšší, než je ta, kterou dostane zpět na zemědělských a jiných dotacích. Pregnantně se v posledních dnech vyjadřují i nizozemští politici. Poslanci tamní vládní křesťanské demokracie dospěli k názoru, že Polsko a Česká republika podmínky pro vstup nesplňují. Požádali vládu o záruku, aby ještě před rozšířením v roce 2004 začala reforma společné zemědělské politiky. T rvají na tom, aby přímé platby pro zemědělce v nových zemích byly hrazeny poklesem dotací ve stávající patnáctce. Nizozemští liberálové se vyslovili pro rozšíření EU bez Polska, Slovenska a Lotyšska s poukazem na jejich korupci, slabost státní správy a nedostatečné zajištění bezpečnosti potravin. Nizozemsko se obává zvýšených odvodů do společné pokladny EU, které by po rozšíření směrem na východ mohlo nastat. Ministr hospodářství Herman Heinsbroek chce dokonce rozšíření vetovat, ukáže-li se pro zemi jako nevýhodné.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).