Menu Zavřít

Euro ovlivní i informační systémy

27. 11. 2006
Autor: Euro.cz

MĚNOVÁ UNIE Až 60 procent všech nákladů, které si vyžádá přechod České republiky na euro, půjde na změnu informačních systémů. Začněte se připravovat včas.Ačkoli česká vláda oddálila termín přechodu na euro z původního roku 2010 na neurčito, sledovat vývoj událostí souvisejících s tímto tématem se určitě vyplatí.

MĚNOVÁ UNIE Až 60 procent všech nákladů, které si vyžádá přechod České republiky na euro, půjde na změnu informačních systémů. Začněte se připravovat včas.

Ačkoli česká vláda oddálila termín přechodu na euro z původního roku 2010 na neurčito, sledovat vývoj událostí souvisejících s tímto tématem se určitě vyplatí. Nechávat věci na poslední chvíli by mohlo mít vážné hospodářské následky.

Změny se totiž budou týkat především informačních technologií. Z celkových nákladů na přechod ponesou až 60 procent. Podle aktuálních předpokladů disponuje většina malých a středních firem takzvaným systémovým řešením v krabici, kdy si firma koupí od dodavatele hotový produkt.

Čeho se změny v IT dotknou? Skok do měnové unie rozšíří trh a zmizí nepříjemné drobnosti jako přepočítávací riziko. Zákazník bude schopný porovnávat ceny se sousedními státy daleko lépe a bez ohledu na posílení či oslabení koruny. Je třeba si začít zákazníky hýčkat. V hyperkonkurenčním prostředí je nepoměrně snazší si zákazníka udržet než získat nového.

PŘEPOČÍTÁVAT SE BUDE I HISTORIE

V souvislosti se zavedením eura bude potřebné realizovat změny, které se budou týkat širokého spektra oblastí. Tedy zákonné normy, předpisy, opatření, metodiky, komunikační systémy, personální systémy a podobně. Mimořádný význam má právě oblast informačních systémů. Zavedením eura bude ovlivněný každý systém, který používá pro tvorbu a uchovávání finančních informací korunovou měnu. Mezi hlavní informační systémy, které budou zavedením eura ovlivněny, patří účetní a fakturační systémy, platební styk nebo finanční plánování.

Je třeba identifikovat systémy, které vzhledem na jejich skryté fungování může být zapomenuto. Jde především o registrační pokladny nebo například různé druhy platebních terminálů produkující finanční informace. Ty můžou obsahovat srovnávací historické informace - kupříkladu obrat v konkrétním období předchozího roku, kalkulaci kumulativních údajů o obratu a tak dále.

BRAND24

V úvahu musí firmy brát i propojení jednotlivých systémů. Provádění změn je třeba synchronizovat. Firmy obvykle využívají několik informačních řešení, která produkují finanční informace ve vlastním vnitropodnikovém režimu. Nutné je tedy přizpůsobení všech informačních systémů zpracovávajících korunové údaje na zavádění eura, konverze korunových údajů na euro, úprava měnových symbolů na výstupních sestavách, úprava aplikační logiky, přepočítávání časových řad ve statistických systémech nebo datových skladech.

CENOVKY, POKLADNY, LETÁKY, ZAMĚSTNANCI Z pohledu informačních technologií je tak první problém zřejmý: nutnost uvádět ceny ve dvojích měnách. A to přes fixní kurz alespoň půl roku před datem přechodu. Nejprve velká cena v korunách a malá v eurech, po velkém třesku pak velká v eurech a malá v korunách. Jen málokdo si dokáže představit, jak veškeré zboží ručně přeceňuje. Snad kromě přepočítávacích kalkulaček ponese veškeré náklady spojené s přechodem na euro živnostník sám. Změna se ale dotkne i opravdu drobných obchodníků - stánkaře nevyjímaje. Bude nezbytné vyměnit kontroverzní registrační pokladny za něco, kde je kurz dopředu nastavený. Vyjeté pásky totiž budou muset být také ve dvou měnách. Dopředu by prodejci měli počítat i s tiskopisy, jako jsou například účtenky, faktury a i reklamními letáky. Důležité je to především pro starší generaci, která je schopna se podívat do informačních letáků a kvůli levnějšímu máslu jet i do sousedního města či vesnice. Pro tištění letáků i reklamních brožur je datum přechodu na euro zvlášť citlivé. K čemu budou haldy nepoužitelného papíru s cenou jen v jedné měně, když legislativně povinné bude dvojí oceňování? V neposlední řadě bude nezbytné investovat i do vlastních zaměstnanců. Stanovenou dobu bude totiž možné přijímat platby jak v korunách, tak v eurech - odborně se tento termín nazývá období duální cirkulace. Vracet se na ni ovšem už bude pouze v eurech. CO OVLIVNÍ EUROMĚNA**

  • účetní systémy
  • elektronické platební systémy
  • fakturační systémy
  • mzdové systémy
  • kalkulační systémy
  • expertní výpočetní systémy
  • systémy na finanční plánování
  • systémy pro plánování celopodnikových zdrojů
  • datové sklady
  • proprietální systémy: Excel, Access a podobně
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).