Menu Zavřít

Euro není lék ani spása

12. 3. 2007
Autor: Euro.cz

Po více než roční pauze se jako horké téma vrací na stránky novin a časopisů a do projevů politiků euro. Hotový je také podrobný plán na to, jak by do Česka mohla nová měna vstoupit. Jenže bez konkrétních dat. Jeden termín už jsme totiž měli -skončil v propadlišti novodobých dějin.

A další termín určitě jednou budeme muset stanovit. Ale zda to bude rok 2012 nebo 2015, nelze zatím říci.

BRAND24

Tvrdit, že nechuť k tomu, bavit se v současné době o konkrétním datu přijetí evropské měny je euroskepticismem, je bláhové. Není tomu tak. Je to „jen“ zdravý rozum, který volá po tom nejprve odstranit skryté i zjevné neduhy české ekonomiky, a pak jí teprve pustit do žil novou měnu. Díky za to, že řada centrálních bankéřů, analytiků a doufejme i pár politiků jej má. Ale nedělejme z eura spasitele, jak se to někdy snaží činit čeští exportéři. Jejich asociace minulý týden opět volala po pomoci v podobě brzkého zavedení eura, neboť silný kurz koruny jim prý snižuje příjmy.

Přijetím evropské měny odpadnou exportérům náklady na zajišťování se proti změně kurzu, to ano. Když se vzdáme koruny, přestane nám erodovat konkurenceschopnost, domnívají se exportéři. Omyl, jak upozorňuje analytik České spořitelny Viktor Kotlán. Dokonce prý jeden z největších omylů, který u nás panuje. Jde totiž o to, že nyní se rychlejší růst produktivity práce (a tedy kupní síly) v Česku ve srovnání se zeměmi Evropské unie projevuje sílícím kurzem koruny. Po jeho zafixování to prostě bude přes jiný kanál - vyšší růst inflace, a tedy i ceny pracovní síly. A tu platí i exportéři. Pokud budou sedět s rukama v klíně, tak jejich pozice na trzích bude reznout už nikoliv kvůli kurzu, ale kvůli mzdám, které budou zvyšovat jejich korunové náklady. Proti růstu české kupní síly je euro nezajistí. I dál budou muset vymýšlet, jak zvyšovat svoji produktivitu a udržet konkurenceschopnost. Euro není lék a už vůbec ne všelék. Je to praktická pomůcka pro ty, kteří jsou s to ji používat. A už vůbec by nemělo být drahou hračkou, kterou si pořizujeme jenom proto, že někteří kolem nás ji mají.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).