Menu Zavřít

Euro: Babišův svazek je zfalšovaný, říká bývalý důstojník StB

24. 11. 2013
Autor: ČTK - Kateřina Šulová

V kauze spolupráce Andreje Babiše se Státní bezpečností se objevilo nové svědectví. Šéf Agrofertu a předseda ANO prý nebyl vědomým agentem StB. Tvrdí to bývalý příslušník tajné služby, který měl v 80. letech na starosti Babišův spis. V exkluzivním rozhovoru pro pondělní vydání týdeníku Euro řekl, že jeho kolegové spis zfalšovali, aby si tak ulehčili práci.

„Babiš na 98 procent nebyl agent,“ uvedl bývalý kapitán ekonomické kontrarozvědky, který žije v Bratislavě. Z manipulace se spisem obvinil bývalé kolegy, s nimiž se dostal před sametovou revolucí do konfliktu. Svoje tvrzení je připraven zopakovat i před soudem.

Záznamy o Babišově spolupráci s StB zveřejnil bratislavský Ústav paměti národa. Současný podnikatel měl podle záznamů podepsat spolupráci v listopadu 1982. Babiš ÚPN zažaloval. Chce na Ústavu vysoudit, že ho eviduje neoprávněně. Vedení ÚPN nechtělo na tvrzení o falšování svazků bezprostředně reagovat. Jeho šéf ale nedávno označil dokumenty o Babišovi za hodnověrné.

Týdeník Euro se ale také zároveň snažil ověřit tvrzení Andreje Babiše, který popírá informace o spolupráci své rodiny se Státní bezpečností, a naopak ji označuje za oběť komunistického režimu. Dokumenty, které přikládáme níže, však vydaly svědectví naprosto opačné.

Syn Andrej totiž nebyl jediným členem rodiny Babišů, o které se StB intenzivně zajímala. Na jeho otce coby takzvanou prověřovanou osobu vedla dva spisy, jeden z nich nesl krycí název Vedoucí. A bratr Alexander, který byl členem statutárních orgánů slovenské odnože Agrofertu, podepsal spolupráci s StB. Neprozíravě, těsně před listopadem 1989.

Spis Babišova otce:

Dokument by E15.cz

Spis Babišova bratra:

Dokument by E15.cz

Podrobnosti se dočtete v novém vydání týdeníku Euro


O kauze Andreje Babiše čtěte více:

Nové důkazy: našly se záznamy o Babišových hlášeních StB

Slovenský tisk: Babiš navštěvoval byt StB

Jak to má Babiš s lustračním osvědčením? Nejspíš ho čeká pozitivní

BRAND24

Babiš si Kalouskovo nařčení z udavačství nenechá líbit. Podá trestní oznámení


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).