Menu Zavřít

EU chystá plán na smazání rozdílů v eurozóně

17. 12. 2010
Autor: profit

Německo společně s Francií připraví nový hospodářský plán, který má pomoci smazat ekonomické rozdíly v eurozóně. Po skončení summitu EU v Bruselu to dnes řekl francouzský prezident Nicolas Sarkozy.

Foto: archív Profit

Ekonomové již dlouho varují, že největším problémem zemí platících evropskou jednotnou měnou jsou rozdíly ekonomik na severu a jihu kontinentu, přičemž jižní ztrácí konkurenceschopnost.

Musíme bojovat s rozdíly v konkurenceschopnosti mezi 16 členskými státy eurozóny,“ uvedl Sarkozy bez bližších podrobností. On ani německá kancléřka Angela Merkelová však již delší dobu neskrývají, že by chtěli dosáhnout toho, aby eurozóna měla společnou hospodářskou politiku. Vyvarovala by se údajně opakování dluhových krizí, z nichž jedna sužuje země platící evropskou jednotnou měnou v současnost.

BRAND24

Včerejší (čtvrteční) diskuse ukázaly, že potřebujeme více společného přístupu k naší hospodářské politice a budeme o tom mluvit v následujících měsících, především v eurozóně. Není důležité mít jen solidní rozpočet a stabilní veřejné finance, ale je rovněž důležité, abychom měli společnou hospodářskou politiku. Krok za krokem. Bude to dlouhý proces,“ řekla německá kancléřka.

Idea společné hospodářské politiky má ale zastánce i mezi dalšími státy eurozóny, mimo jiné i Belgii, která momentálně předsedá EU a v souvislosti s ní se spekuluje jako o dalším kandidátovi na finanční pomoc od mezinárodního společenství kvůli velkým dluhům. “Měnová unie si žádá i hospodářskou unii. Tomuto osudu se prostě není možné vyhnout,“ řekl na závěrečné tiskové konferenci belgický premiér Yves Leterme. S jeho myšlenkami souhlasí i bývalý belgický premiér a současný unijní prezident Herman Van Rompuy, přestože nemluví přímo o společného hospodářské politice či hospodářské unii.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).