Menu Zavřít

ENIC pátrá po ztracených milionech

6. 5. 2011
Autor: Euro.cz

Slavia

BRAND24

Fotbalová Slavia zmítaná stamilionovými dluhy čelí dalšímu problému. Minulý týden ve čtvrtek, během semifinále českého poháru, využilo radikální jádro fanoušků hromadného protestu proti aktuální situaci v klubu a pokusilo se v útrobách stadionu lynčovat vedení Slavie. Běsnění „fanoušků“, při němž demolovali i vlastní stadion, musela utnout až zásahová jednotka policie. Zápas byl v poločase ukončen, hrozí kontumace v neprospěch sešívaných.
Těsně před výkopem přitom Slavii svitla naděje v podobě možné finanční záchrany od společnosti Natland Group. Ta by v první fázi měla klubu půjčit peníze na splacení nejžhavějších dluhů, což je základní předpoklad pro získání profesionální licence na příští ročník ligy. Do budoucna by pak Natland měl odkoupit majoritní podíl Slavie.
Jinak sešívaní budou čelit dalšímu tlaku na splácení dluhů. Britská společnost ENIC, která přišla o majoritu v sešívaném klubu za velmi podivných okolností, se totiž u londýnského soudu domohla okamžitého splacení více než 110milionové půjčky. Namísto 4. listopadu, což byl původní termín vypršení dluhu, musí Slavia splatit peníze již nyní na jaře.
Týdeník EURO navíc zjistil, že si Britové najali soukromou detektivní agenturu, která má za úkol zjistit, jakým způsobem se z vršovického klubu rozkutálelo téměř půl miliardy korun, které Slavia inkasovala v posledních letech v podobě odměn od fotbalové federace UEFA a za prodej hráčů do zahraničí. „ENIC do hry nasadil svého detektiva, aby v zahraničí našel konto, kam plynula část peněz z hráčských transferů,“ řekl týdeníku EURO zdroj obeznámený se situací.
Slavia ve zlatonosné Lize mistrů vydělala téměř 200 milionů korun a více než čtvrt miliardy korun inkasovala za prodej svých hráčů do ciziny, především do bohaté ruské ligy. „Například na přestup Marka Suchého do Spartaku Moskva existují dvě smlouvy. Tehdy prý šla z téměř stomilionového odstupného na účet Slavie jen asi pětina, zbytek peněz měl skončit na kontě v zahraničí. A právě tyto miliony má detektiv ENIC co nejdříve dohledat,“ vysvětluje zdroj, který si nepřeje být jmenován. ENIC konkrétní kroky již delší dobu nekomentuje, ředitel Matthew Collecott před časem pouze oznámil, že firma nevylučuje, že v případě nutnosti zahájí arbitráž proti České republice.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).