Menu Zavřít

Energo-Pro zvýšilo nabídku na bulharská aktiva ČEZ

21. 9. 2017
Autor: Archiv

Energetická skupina Energo-Pro se sídlem v Praze dnes podala upravenou nabídku na koupi distribučních aktiv společnosti ČEZ v Bulharsku, která splňuje požadované parametry. Firma tak podle ní reagovala na výzvu ČEZ. Energo-Pro tvrdí, že nabízená cena je vyšší, než ČEZ požadoval.

„Zároveň nabízená cena převyšuje původní investice ČEZ do bulharské distribuce,“ uvedla mluvčí Energo-Pro Hana Hikelová. ČEZ přitom na podzim 2004 tři bulharské distribuční společnost koupil za 281,5 milionu eur (7,34 miliardy korun). ČEZ dnes nabídku příliš komentovat nechtěl.

„Jednáme s vícero uchazeči, kteří své nabídky průběžně upravují. ČEZ nabídky pečlivě hodnotí s cílem vybrat tu, která bude nejvýhodnější pro naše akcionáře,“ řekl mluvčí firmy Roman Gazdík. Hikelová řekla, že nabídka Energo-Pro se týká distribuční soustavy. O černouhelnou elektrárnu ve Varně, jejíž provoz byl v lednu 2015 pozastaven, podle ní firma zájem nemá.

Energo-Pro už v Bulharsku působí, a to prostřednictvím dceřiné společnosti Energo-Pro Varna. Ta je jedním ze tří provozovatelů distribuční sítě elektřiny v zemi. Firma v Bulharsku elektřinu také prodává, a to více než 1,2 milionu zákazníků včetně domácností a podniků.

ČEZ
Je největší česká energetická firma. Jeho majoritním akcionářem je stát, který prostřednictvím ministerstva financí drží zhruba 70 procent akcií. Na bulharský trh vstoupil ve zmíněném roce 2004. Jeho distribuční i prodejní společnost zde obsluhuje přibližně tři miliony zákazníků, zejména v západní části země. Firma zde vlastní i další aktiva, mimo jiné černouhelnou elektrárnu ve Varně.

Bulharský list 24 časa v pondělí uvedl, že ČEZ obdržel na svá bulharská aktiva pět nabídek sahajících od 120 po 250 milionů eur (asi 3,1 až 6,5 miliardy korun). Informace jsou podle webu sice neoficiální, ale potvrzené ze tří různých zdrojů.

Nejvyšší nabídku, téměř 250 milionů eur, podle listu předložila tepelná elektrárna Bobov dol, jejíž vlastník, podnikatel Christo Kovački, do soutěže vstoupil s italskými partnery. Další nabídky obdržel ČEZ právě od společnosti Energo-Pro, dále pak od firem Prista Oil, Inercom a Future Energy, která přišla s nejnižší nabídkou, a to 120 milionů eur.

Bulharská Komise pro ochranu hospodářské soutěže loni v květnu obvinila Energo-Pro Varna ze zneužívání dominantní pozice na trhu. Z podobného důvodu úřad pár dní předtím obvinil jeden z bulharských distribučních podniků společnosti ČEZ. ČEZ i Energo-Pro mají problémy s bulharskými úřady delší dobu, obě firmy proto proti Bulharsku zahájily mezinárodní arbitráž. Výše nároku se pohybuje v řádu stovek milionů eur.

ČEZ v Bulharsku hledá případného kupce konkrétně pro společnosti CEZ Bulgaria, CEZ Elektro Bulgaria, CEZ ICT Bulgaria, CEZ Razpredelenie Bulgaria, CEZ Trade Bulgaria a Free Energy Project Oreshets. Nejvýznamnější z nich je distribuční CEZ Razpredelenie. Tato firma podle výroční zprávy ČEZ v loňském roce vykázala čistý zisk 343 milionů korun. Provozní výnosy činily 5,6 miliardy korun. Čistý zisk stoupl meziročně o 12 procent, provozní výnosy o 11 procent. Elektrárna ve Varně se prodává zvlášť.

BRAND24

ČEZ má problémy s bulharskými úřady od února 2013

2013:

10. února - V řadě bulharských měst propukly protesty proti údajně předraženým cenám elektřiny. Účastníci se mimo jiné dožadovali znárodnění distribučních sítí v držení rakouské společnosti EVN a českých firem ČEZ a Energo-Pro.

19. února - Bulharský premiér Bojko Borisov se pokusil zmírnit protesty obyvatel příslibem snížení cen elektřiny a tvrdého postupu proti ČEZ. Státní regulační úřad zahájil proces, který mohl vést k odebrání licence ČEZ Bulgaria. O den později Borisov podal demisi.

27. února - Bulharská prokuratura, regulační úřad a daňoví kontroloři zahájili kontrolu ČEZ, Energo-Pro a EVN.

17. března - Bulharský generální prokurátor požádal o odebrání licence ČEZ.

28. března - Bulharský antimonopolní úřad zahájil vyšetřování ČEZ, Energo-Pro a EVN kvůli podezření, že chtěly společným postupem znesnadnit spotřebitelům změnu dodavatele energie.

29. března - ČEZ poslal k Evropské komisi stížnost na bulharské úřady.

16. dubna - Bulharský regulační úřad začal projednávat možnost odejmutí licence ČEZ.

28. června - Bulharský parlament schválil změny umožňující snížení cen elektřiny.

14. listopadu - Bulharský energetický regulační úřad rozhodl zastavit řízení o odebrání licence ČEZ. Nenašel pochybení.

31. prosince - ČEZ oznámil, že se bude soudní cestou bránit proti rozhodnutí bulharského regulátora snížit ceny elektřiny.

2014:

16. března - Bulharské ministerstvo energetiky pohrozilo zahraničním distributorům odebráním licence, pokud státní energetické společnosti NEK neuhradí údajné dlužné poplatky. Firmy ČEZ, Energo-Pro a EVN jakékoliv dluhy odmítly s tím, že NEK naopak dluží jim.

19. března - Bulharský regulátor zahájil další kroky k odebrání licencí na prodej elektřiny firmám ČEZ, Energo-Pro a EVN, jež ve stanovené lhůtě neuhradily údajný dluh vůči NEK.

13. května - Bulharský antimonopolní úřad obvinil ČEZ, Energo-Pro a EVN ze zneužití postavení na trhu. Poskytovatelům televizních a telefonických služeb a internetu prý stanovily nesmyslně vysoké ceny za přístup k rozvodným sítím.

14. května - Bulharský regulátor oznámil, že hodlá pokutovat ČEZ a Energo-Pro i EVN za více než 2600 nedostatků, jichž se ve svých aktivitách dopustily od roku 2008.

25. července - Bulharský antimonopolní úřad obvinil ČEZ, Energo-Pro a EVN ze zneužití dominantního postavení. Údajně znesnadňovaly změnu dodavatele a nákup energie na volném trhu.

13. prosince - ČEZ oznámil, že od ledna 2015 zastavuje provoz uhelné elektrárny ve Varně, která nesplňovala ekologické limity.

2015:

18. května - Bulharský antimonopolní úřad vyměřil tamní divizi ČEZ pokutu 1,25 milionu leva (17,5 milionu korun) za zneužívání dominantní pozice. ČEZ odkládal podpis dohody o koupi zařízení potřebného k připojení bulharského investora k síti.

2. června - Antimonopolní úřad v Bulharsku udělil pokuty místním distributorům energie vlastněným ČEZ, Energo-Pro a EVN za zneužívání dominantního postavení na trhu. Nejvíce měl zaplatit ČEZ, a to 558 446 leva (7,8 milionu korun).

19. listopadu 2015 - ČEZ oficiálně oznámil bulharské vládě záměr vést mezinárodní arbitráž kvůli neochránění investice, pokud nedosáhne rychlé nápravy a kompenzace škod.

2016:

16. května - Bulharský úřad obvinil jeden z distribučních podniků ČEZ z dalšího zneužívání dominantního postavení na trhu. Distribuční podnik ČEZ konal podle úřadu proti zájmům spotřebitelů, když odmítl jedné místní firmě vyslovit souhlas s jejím připojením k síti.

12. července - Skupina ČEZ zahájila mezinárodní investiční arbitráž proti Bulharsku. Firma se k tomu rozhodla po celé řadě zásahů bulharských institucí poškozujících podnikání ČEZ.

2017:

27. ledna - ČEZ oznámil, že chce na základě zájmu investorů zmapovat zájem o svá aktiva v Bulharsku. Jednání s vybranými zájemci zahájila firma v polovině května. Mezi zájemci je i energetická skupina Energo-Pro se sídlem v Praze.

6. července - Bulharský antimonopolní úřad obvinil tři distributory, které vlastní ČEZ, Energo-Pro a EVN, z porušování pravidel hospodářské soutěže, protože diskriminují nezávislé obchodníky a omezují obchodování s elektřinou.

Čtěte dále:

ČEZ pokračuje v německé expanzi. Koupil poskytovatele energetických služeb Elevion

ČEZ dál nakupuje v Německu. Získal 14 větrných turbín

Tado i tady. ČEZ chce do českých domovů dostat chytré topení

 Chytrý termostat firmy tado


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).