Menu Zavřít

Energo-Pro stupňuje snahu o zisk bulharských aktiv ČEZ. Už podalo nabídku

27. 6. 2017
Autor: ČEZ

Energetická skupina Energo-Pro se sídlem v Praze podala nabídku na odkup bulharských aktiv společnosti ČEZ. Zahájení jednání s několika vybranými zájemci o bulharská aktiva oznámil ČEZ v polovině května.

„Můžu potvrdit, že skupina Energo-Pro nabídku na odkup bulharských aktiv ČEZ podala. Žádné bližší informace v tuto chvíli nemůžeme poskytnout,“ mluvčí Energo-Pro Hana Hikelová. Energo-Pro už v Bulharsku působí prostřednictvím dceřiné společnosti Energo-Pro Varna. Ta je jedním ze tří provozovatelů distribuční sítě elektřiny v zemi. Firma v Bulharsku elektřinu také prodává, a to více než 1,2 milionu zákazníků včetně domácností a podniků.

ČEZ vstoupil na bulharský trh ke konci roku 2004. Jeho distribuční i prodejní společnost zde obsluhuje přibližně tři miliony zákazníků, zejména v západní části Bulharska. Firma zde vlastní i další aktiva, mimo jiné černouhelnou elektrárnu ve Varně, jejíž provoz byl v lednu 2015 pozastaven.


Přečtěte si více o dalších zájemcích:

Další fáze prodeje aktiv ČEZ v Bulharsku: mezi čtyřmi zájemci je i Energo-Pro

 Budova společnosti ČEZ


Záměr zmapovat zájem o bulharská aktiva oznámil ČEZ v lednu. Některá bulharská média v dubnu uvedla, že nabídky do tendru na prodej aktiv měla podat zhruba desítka uchazečů. Generální ředitel ČEZ Daniel Beneš v květnu uvedl, že ČEZ má „docela dost“ nabídek, které jsou zajímavé. Následně firma zahájila jednání s vybranými zájemci, jejich jména ale neuvedla.

BRAND24

Bulharská Komise pro ochranu hospodářské soutěže loni v květnu obvinila Energo-Pro Varna ze zneužívání dominantní pozice na trhu. Z podobného důvodu úřad pár dní předtím obvinil jeden z bulharských distribučních podniků společnosti ČEZ. ČEZ i Energo-Pro mají problémy s bulharskými úřady delší dobu, obě firmy proto proti Bulharsku zahájily mezinárodní arbitráž.

O skupině ČEZ dále čtěte:

ČEZ dál nakupuje v Německu. Získal 14 větrných turbín

ČEZ koupil rozestavěné větrné parky ve Francii

ČEZ vyplatí dividendy: akcionářům 17,8 miliardy, státu 12,4

Fantomas se zlobí. Beneš provádí v ČEZ čistky


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).