Menu Zavřít

Energie by mohla mít nižší DPH

4. 2. 2009
Autor: Euro.cz

Vítáme, že generální ředitel společnosti ČEZ Martin Roman přišel s myšlenkou snížit daň z přidané hodnoty u cen elektrické energie z 19 na 15 procent.

Vysoké ceny energií vnímáme jako jednu z hlavních překážek podnikání v Česku. Jelikož se nepodařilo při vyjednávání o cenách dosáhnout jejich snížení již na letošní rok, oceňujeme myšlenku snížit DPH jako jeden z kroků, který by ulehčil tuzemským firmám a domácnostem v této obtížné době.

BRAND24

Vznik patnáctiprocentní sazby DPH by měl být v souladu s legislativním rámcem šesté směrnice o harmonizaci nepřímých daní v rámci Unie. Dále by se mohlo uvažovat o přesunutí elektřiny ze základní sazby DPH (19 %) do snížené sazby DPH (9%), zde však opět je nutné být v souladu s Evropskou unií.

Pro přesunutí elektřiny do snížené sazby DPH může hovořit i skutečnost, že v minulosti elektřina do této sazby spadala. Česká republika by tak mohla iniciovat v rámci Evropské rady dočasné snížení daňového zatížení na energii jako jeden z nástrojů ke zmírnění negativních dopadů ekonomické krize na české a potažmo evropské hospodářství.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).