Menu Zavřít

Energie

22. 11. 2007
Autor: Euro.cz

Krátce

Jen centy chybějí do stovky

Světové ceny ropy se minulý týden dostaly na nová maxima. Cena americké lehké ropy s dodávkami v lednu vystoupila až na 99,29 USD za barel a magická hranice je blízko.

Plynovod z Ázerbájdžánu

Recep Tayip a Kostas Karamanlis, premiéři Turecka a Řecka, slavnostně otevřeli první část plynovodu, který vede z Ázerbájdžánu na řecké území. Do roku 2012 by mělo být první potrubí vedoucí plyn z Kaspického regionu přímo do Evropské unie prodlouženo i do Itálie a západní Evropy.

Masivní investiční plány Orlenu

Největší polská rafinerie PKN Orlen bude v následujících pěti letech výrazně investovat do zpracování ropy a rozvoje sítě čerpacích stanic. Strategie společnosti do roku 2012 předpokládá, že dokáže zpracovávat až 33 milionů tun ropy ročně. Tohoto cíle chce Orlen, do něhož kromě českého Unipetrolu patří ještě litevská firma Mažeikiu Nafta, dosáhnout investicemi ve výši 21,3 miliardy zlotých (asi 155 miliard korun). Peníze půjdou do rafinerií, chemického sektoru a rozvoje sítě čerpacích stanic.

Švýcaři obohatí Ahmadínežádův uran

Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád uvedl, že projedná s arabskými státy plán na obohacování uranu na území neutrálního státu, jakým je například Švýcarsko. Švýcarská prezidentka Micheline Calmyová-Reyová oznámila, že její země chce pomoci překlenout planá jednání mezi Západem a Íránem o tamním jaderném programu.

BRAND24

Agrárníci míchají s naftou

Agrární komora chce, aby se přimíchávání biosložky do nafty od příštího roku zvýšilo na 3,5 procenta z nynějších dvou procent. Podle platné legislativy má podíl biosložky v naftě vzrůst v roce 2009 až na 4,5 procenta.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).