Menu Zavřít

Energie

6. 12. 2007
Autor: Euro.cz

Krátce

Kontrola říše Kim Ir Sena

Americký vyjednavač Christopher Hill provedl inspekci hlavního severokorejského jaderného zařízení v Jongbjonu, aby prověřil, jak pokračuje jeho odstavování, jež začalo minulý měsíc. Jako náměstek ministryně zahraničí Condoleezzy Riceové je nejvyšším americkým představitelem, který reaktor v Jongbjonu kdy navštívil.

Pražský lampář opět v akci

Centrum Prahy osvětlují další plynové lampy. Objevily se na Ovocném trhu. Střed metropole nyní ozařuje měkkým bílým světlem kolem 370 luceren a další se chystají; do Vánoc by měly být i v Karlově ulici. Do budoucna by mělo romantické plynové osvětlení být po celé Královské cestě až na Hrad. A některé lampy nyní dokonce opět rozžíná lampář v šedém cylindru a černém kabátu.

Nafta stále zdražuje

Motorová nafta po mírném nárůstu koncem listopadu opět výrazně podražila v prvních prosincových dnech. U čerpacích stanic se nyní dle údajů společnosti CCS prodává v průměru za 32,05 koruny za litr. Litr nejprodávanějšího benzinu Natural 95 je naopak o pět haléřů levnější než před týdnem, lze ho koupit v průměru za 30,92 koruny.

BRAND24

Francouzi přispějí na univerzity

Francouzská vláda prodá část svého podílu v domácím energetickém gigantu Electricité de France (EDF), aby získala prostředky k financování investičního plánu na modernizaci univerzit v hodnotě pěti miliard eur. Francouzské ministerstvo financí minulý týden uvedlo, že nabídne k prodeji zhruba 2,5 až 3,7 procenta akcií firmy. Vláda v EDF vlastní 87,3 procenta akcií a podle zákona z roku 2004 nesmí její podíl v podniku klesnout pod sedmdesát procent.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).