Menu Zavřít

Energie

13. 12. 2007
Autor: Euro.cz

Krátce

Reaktor pro Kaddáfího

Během nadcházející návštěvy libyjského vůdce Muammara Kaddáfího v Paříži bude dle listu Le Figaro podepsáno několik velkých kontraktů: především smlouvy o dodávce několika dopravních letadel typu Airbus a jednoho jaderného reaktoru. Podle Kaddáfího syna Sajfa Isláma hodlá Libye nakoupit od Francie airbusy za více než tři miliardy eur, atomový reaktor a také početnou vojenskou výzbroj.

Leukemie u jaderných elektráren

V okolí německých jaderných elektráren byl v průběhu let zaznamenán výrazně nadprůměrný počet výskytů leukemie a rakoviny u dětí. Výsledky studie německého registru dětí s rakovinou v Mohuči jsou statisticky významné, příčina souvislosti mezi vzdáleností od jaderných elektráren a výskytem leukemie je pro vědce záhadou. Údajně zanedbatelná intenzita radiace v okolí dnešních reaktorů by totiž dle lékařských poznatků neměla mít na zdraví žádný vliv.

Palivo z Řeže v Rusku

Ústav jaderného výzkumu v Řeži u Prahy se již zbavil většiny jaderného materiálu, který nashromáždil během své padesátileté existence. V těchto dnech dorazil do Ruska náklad vyhořelého jaderného paliva z výzkumných reaktorů, jehož likvidaci nařídil Státní úřad pro jadernou bezpečnost a finančně podpořil bývalý Fond národního majetku ČR.

BRAND24

Rekordní norská havárie

Při přečerpávání surové ropy z norské vrtné plošiny Statfjord Alpha do tankeru uniklo do Severního moře nejméně 25 tisíc barelů této suroviny. Podle úřadu NPSA, který zajišťuje dodržování bezpečnostních norem v norském ropném průmyslu, lze únik považovat za druhou největší ropnou skvrnu v norských dějinách.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).