Menu Zavřít

Energie

7. 2. 2008
Autor: Euro.cz

Krátce

Ukrajina odstřihne Mogileviče

Ukrajina postupně ukončí činnost všech prostředníků, kteří se podílejí na dovozu ruského plynu do země. Rozhodla o tom Národní rada bezpečnosti a obrany za předsednictví prezidenta Viktora Juščenka. „Bylo rozhodnuto odstoupit od služeb firmy RosUkrEnergo a dalších prostředníků, kteří jsou absolutně neefektivní a poškozují ukrajinský systém přepravy plynu, a přejít k přímým kontraktům,“ uvedla ukrajinská premiérka Julija Tymošenková. Za společností RosUkrEnergo stál kromě Gazpromu zřejmě i mafiánský boss Semjon Mogilevič.

Biskupové doporučují uhlíkový půst

Dva angličtí biskupové vyzvali v Londýně věřící, aby během tradičního čtyřicetidenního předvelikonočního půstu, který letos začíná ve středu, místo alkoholu nebo čokolády omezili množství uhlíku, které kvůli jejich činnosti bude vypuštěno do ovzduší. „Například v první den půstu mohou lidé odmontovat jednu žárovku, a pak kdykoli otočí vypínačem a ona se nerozsvítí, budou vědět, že mají půst od uhlíku. Aby pomohli chudým světa,“ vysvětlil koncepci „uhlíkového“ půstu liverpoolský biskup James Jones.

EDF chce Iberdolu

Francouzský elektrárenský kolos EDF dle generálního ředitele Pierra Gadonneixe odhaduje, že mu převzetí španělské energetiky Iberdroly může trvat osmnáct měsíců. Na konci ledna list Financial Times napsal, že EDF jedná se společností ACF, která vlastní třináct procent Iberdroly. Cílem EDF je prý největší španělskou energetiku koupit a rozdělit.

BRAND24

Firmě ČEZ roste biomasa

Objem elektřiny vyrobené z biomasy v domácích elektrárnách skupiny ČEZ loni stoupl o 52 procent na 249 gigawatthodin. Vedle Česka vyrobil ČEZ dalších 102 gigawatthodin zelené elektřiny v polské elektrárně Skawina. I přes rychlý nárůst se biomasa na celkové výrobě podílí méně než jedním procentem.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).