Menu Zavřít

Elektronický podpis možná zlevní

25. 4. 2005
Autor: Euro.cz

NOVINKA Oficiální elektronický podpis začnou vydávat další dvě firmy. Dveře elektronické komunikaci se státem se tak ještě více otevírají. Konkurenční prostředí se letos vytvoří u vydávání elektronického podpisu. Akreditaci k jeho vydávání by totiž měly od ministerstva informatiky obdržet dvě další firmy.

**NOVINKA

Oficiální elektronický podpis začnou vydávat další dvě firmy. Dveře elektronické komunikaci se státem se tak ještě více otevírají.

Konkurenční prostředí se letos vytvoří u vydávání elektronického podpisu. Akreditaci k jeho vydávání by totiž měly od ministerstva informatiky obdržet dvě další firmy. E-podpis zatím vydává pouze První certifikační autorita, kterou vlastní Československá obchodní banka, Česká spořitelna, Eurotel, Státní tiskárna cenin a PVT. Akreditaci k vydávání zaručeného e-podpisu mají ještě letos získat Česká pošta a eIdentity.

Ověřený elektronický podpis je nezbytnou součástí elektronické korespondence s úřady. V internetovém světě je to cosi jako občanský průkaz. Zaručuje, že majitel podpisu je skutečně ten, který je pod korespondencí podepsán. A také potvrzuje, že během přenosu dat mezi odesílatelem a příjemcem nikdo nezměnil obsah posílaných dat.

Elektronické podpisy jsou dostupné ve dvou variantách: zaručený e-podpis a prostý e-podpis. Rozdíl je zásadní - s tím prvním lze komunikovat se státními orgány, s druhým nikoliv. Zaručený e-podpis totiž vydává takzvaná akreditovaná autorita, kterou lze přirovnávat k elektronickému notáři. Prostý e-podpis může vydávat prakticky kdokoliv.

BRAND24

Zvýšená konkurence by měla výrazněji stlačit cenu zaručeného podpisu, která je nyní dost vysoká. První certifikační autorita, která podpisy vydává zhruba tři roky, jej nabízí zhruba za 700 korun. Loni jich vydala 5500 a letos už 3500. Na kolik cena klesne zatím není jasné, pokud to však bude výraznější změna, elektronická komunikace se nejen firmám, ale i občanům vyplatí.

Přes internet se tak bude moci zdarma vyřizovat agenda se státem, pokud správní poplatek za úkon nepřekročí 2000 korun. Do roku 2006 by navíc měly státní úřady a obce přijímat elektronická podání, doručovat písemnosti na elektronické adresy a v elektronické podobě vydávat i správní akty. S e-podpisem počítá i Česká správa sociálního zabezpečení i finanční úřady.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).