Menu Zavřít

Elektronické zdravotní knížky nově nabízí kompletní lékovou historii

11. 11. 2011
Autor: profit

Elektronické zdravotní knížky nabízí od začátku listopadu 2011 kompletní lékovou historii každého uživatele. Jedná se o službu, kdy na jednom místě a přehlednou formou jsou zobrazeny veškeré léky, které pojišťovna VZP ČR uhradila svým pojištěncům (od roku 2007 do současnosti), které lékař předepsal a jež lékárna vydala.

Foto: Miloslav Hamřík

Jak pacient s EZK, tak jeho ošetřující lékaři si mohou snadno prohlédnout, kdy a jaké konkrétní léky pacient užíval. Tuto komplexní lékovou databázi, která aktuálně obsahuje cca 56 milionů záznamů, připravila VZP ČR, ve spolupráci se společností IZIP, pro své pojištěnce a smluvní lékaře a zdravotnická zařízení.

„Informaci o tom, jaké léky bral můj pacient v minulosti, považuji za velice důležitou. Užívané léky vypovídají o dosavadním průběhu léčby i o tom, jakými případnými zdravotními problémy pacient trpí. Pokud před stanovením diagnózy nebo další léčby si budu moci ověřit lékovou historii pacienta rychle v jeho EZK, tak se výrazně sníží riziko nežádoucích vedlejších účinků, ke kterým může dojít nevhodnou kombinací užívaných léků,“ říká MUDr. Radmila Vondráková, praktická lékařka pro děti a dorost z Polikliniky Brno-Lesná.

BRAND24

Léková historie pacienta/uživatele Elektronické zdravotní knížky je rozdělena na dvě části – na přehled trvalé medikace a na přehled ostatních léků (akutního charakteru). U každého léku se zobrazuje informace, kdy a jakým lékařem byl lék předepsán, následně kdy a kterou lékárnou vydán a kdy byl VZP ČR vykázán. V každé Elektronické zdravotní knížce je nyní v průměru uloženo více než 20 záznamů lékové historie. Ve chvíli, kdy si pojištěnec VZP ČR zřídí svou EZK, automaticky se mu doplní jeho léková historie (od roku 2007 do současnosti).

„Léková historie v EZK je komplexním a skutečně unikátním nástrojem, který má obrovský přínos jak pro pacienta, tak zejména pro jeho ošetřujícího lékaře - umožňuje mu totiž kvalifikovaně rozhodnout o případné lékové terapii na základě validních dat,“ doplňuje Ing. Jiří Pašek, ředitel společnosti IZIP, a.s.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).