Menu Zavřít

Elektřinu ušetří společný odběratel

5. 11. 2009
Autor: profit

Lokální distributor pro koncové zákazníky konečně přináší reálnou možnost svobodné volby dodavatele elektrické energie. Firmy v průmyslových zónách či velkých kancelářských budovách tak mohou velmi ušetřit.

Autor: Profit

Od roku 2001 do konce roku 2005 došlo k postupné liberalizaci trhu s elektrickou energií. Cena, kterou v současné době odběratelé platí, zahrnuje náklady na distribuci a cenu vlastní elektřiny. Distribuční ceny určuje Energetický regulační úřad, samotná elektřina však již regulaci nepodléhá.

Distribuci elektřiny provádějí buď regionální distributoři ČEZ Distribuce, E.ON Distribuce, PRE distribuce, nebo lokální distributoři. Lokální distributor je subjekt, který se dohodl s vlastníkem území, že na jeho území bude prodávat elektřinu. Místy vhodnými pro zřízení lokální distribuční soustavy jsou průmyslové a logistické parky, obchodní zóny a kancelářské budovy s více nájemci. „Pro koncové zákazníky v těchto objektech to tak přináší konečně reálnou možnost svobodné volby dodavatele elektrické energie,“ říká Petr Chmel, zástupce společnosti Easy Power, která se zabývá mimo jiné poradenstvím v oblasti distribuce elektrické energie.

Majitel objektu může zajistit nižší ceny

V současné době je obvyklé, že odběratelem elektřiny a distribuce je majitel objektu, který pak veškeré náklady rozúčtovává svým nájemcům. V případech, kdy majitel objektu je odběratelem z vysokého napětí, poskytuje svým nájemcům v konečném přeúčtování nižší cenu za distribuci, než jakou by hradili při připojení k nízkému napětí. Do letošního roku byla tato „sleva“ tak výrazná, že pokryla i rozdíly v cenách za elektřinu od jednotlivých dodavatelů na našem trhu.

Od letošního roku, kdy se objevily výrazné rozdíly v cenách elektřiny od jednotlivých obchodníků, to již zdaleka nemusí být pravda. „Nájemci objektů, které jsou provozovány jako lokální distribuční síť, si s jeho provozovatelem sami uzavírají smlouvy na dodávku distribuce a sami mají možnost si zvolit svého dodavatele elektřiny,“ zdůrazňuje Chmel.

Soustavu si lze rovněž pronajmout**

BRAND24

V druhém případě, kdy objekt je již postaven a provozován, nebo ze strategických důvodů, kdy se investor rozhodne mít distribuční síť uvnitř objektu ve svém majetku, je možné při dodržení určitých technických zásad a podmínek tuto soustavu provozovat oprávněným subjektem formou pronájmu. Tento způsob má pro vlastníka nemovitostí kromě jiného tu výhodu, že pronajme a následně realizuje výnos i z těchto nutných investic, které při klasickém řešení zůstávaly ležet ladem a nepřinášely žádný výnos.

„Výnosnost těchto pronájmů v porovnání k vynaloženým investicím bývá minimálně stejná či vyšší než výnosy dosahované z pronájmu vlastních ploch a prostor,“ říká Chmel. V obou těchto případech se vlastník nemovitosti oprostí od neproduktivních a v konečném důsledku ne vždy příjemných činností, jako jsou rozúčtování, fakturace a někdy i následné vymáhání plateb za dodávky energie.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).