Menu Zavřít

Elektrárny třeste se, přichází mikroturbína

21. 10. 2002
Autor: Euro.cz

Český vynálezce zdokonalil výrobu elektřiny z vodyFirma Mechanika z Králova Dvora připravuje sériovou výrobu a prodej nového vodního motoru v tuzemsku i ve státech Evropské unie. Nové heslo do encyklopedie, změna na stránkách učebnic fyziky, objev dalšího hydrodynamického principu, výrobek, který se může stát podnikatelským hitem.

Český vynálezce zdokonalil výrobu elektřiny z vody

Firma Mechanika z Králova Dvora připravuje sériovou výrobu a prodej nového vodního motoru v tuzemsku i ve státech Evropské unie.

CONTENT24

Nové heslo do encyklopedie, změna na stránkách učebnic fyziky, objev dalšího hydrodynamického principu, výrobek, který se může stát podnikatelským hitem. T o jsou jen některé z charakteristik vynálezu turbíny odlišující se od všech dosud známých zařízení sloužících k přeměně energie vody na elektrickou energii. Sto let po vynálezcích turbín Kaplanovi, Francisovi a Peltonovi nabízí český vynálezce, vysokoškolský učitel Miroslav Sedláček, světu nový typ turbíny, která představuje bez nadsázky revoluční technické řešení. Doposud žádná turbína nebyla schopna využít energie malých potůčků a struh. V odní toky o malých spádech a minimálních průtocích celosvětově představují obrovský energetický potenciál. Podle odborníků právě mikrotoky obsahují polovinu veškeré energie vody na Zemi. A právě Sedláčkova turbína Setur umožňuje její využití. V tom je její největší přínos. Bez stavebních úprav, s minimálními náklady lze tuto přenosnou lehkou turbínu nasadit na kdejaký potůček, který protéká i zahradou. Mikroturbína dokáže pak zásobovat elektřinou dům nezávisle na distribuční síti. Samozásobení elektřinou je možné uplatnit i daleko od měst a obcí u osamocených objektů, kam je ekonomicky a technicky nemožné přivést proud po drátech. Nabídka nové turbíny znásobující možnost využití vodní energie je zvlášť významná v současnosti, kdy svět hledá řešení na ochranu životního prostředí. Zároveň se vyspělé země musí i z ekonomických důvodů ohlížet po jiných zdrojích energie, než jsou fosilní paliva, protože jejich zásoby se rychle tenčí. Obnovitelné zdroje energie, kam využití vody patří, nabízejí jednu z perspektivních cest. Chytré technické řešení, navazující na nejlepší tradice českého vtipu a umu, se může uplatnit také jako zajímavý obor podnikání. Firma Mechanika z Králova Dvora má již podle ředitele Jiřího Spousty připravenu sériovou výrobu mikroturbíny. První zájemci, hlavně ze zahraničí, se již objevili. Pomohlo tomu i nedávné udělení tzv. europatentu, které stvrdilo novost technického řešení i možnost průmyslového využití. V yužití vynálezu je ale širší, protože nový vodní motor má šanci se uplatnit v některých dalších oborech než jen v energetice. Například jako pohon čisticích strojů, u nichž vzhledem k vysokým otáčkám není potřeba po-užití saponátů, což je další přínos pro ochranu životního prostředí. První výrobky tohoto druhu se nedávno staly ekologickým hitem v některých státech Evropské unie, kam byly exportovány. Může se uplatnit rovněž jako závlahové zařízení napojené na tzv. domácí vodní elektrárnu (DVE), pro niž je turbína základem. Miroslav Sedláček předpokládá, že vynález se může uplatnit i v plynárenství.

(Další informace na str. 16 a 18)

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).