Menu Zavřít

Ekonomiku táhnou export a investice

14. 3. 2005
Autor: Euro.cz

HRUBÝ DOMÁCÍ PRODUKT Statistické údaje hovoří o úspěchu domácího hospodářství v loňském roce. Podnikatelé však upozorňují na problémy. Tuzemská ekonomika příjemně překvapila ekonomy, když podle odhadu Českého statistického úřadu loni zrychlila tempo růstu na čtyři procenta oproti očekávaným 3,7 procenta.

HRUBÝ DOMÁCÍ PRODUKT

Statistické údaje hovoří o úspěchu domácího hospodářství v loňském roce. Podnikatelé však upozorňují na problémy.

Tuzemská ekonomika příjemně překvapila ekonomy, když podle odhadu Českého statistického úřadu loni zrychlila tempo růstu na čtyři procenta oproti očekávaným 3,7 procenta. Podle prezidenta Hospodářské komory Jaromíra Drábka může být výsledek mnohem lepší. Musely by se však zlepšit podmínky pro podnikání. Potom by podle něho český HDP mohl růst o šest až sedm procent.

Plusem je, že HDP už není tažen jen spotřebou, ale také exportem a investicemi, které se meziročně zvýšily o 9,1 procenta. „Teprve nyní se v plné míře projevuje význam přímých zahraničních investic, které k nám přišly v minulých letech a nyní zvyšují přidanou hodnotu vytvořenou v Česku,“ uvedl generální ředitel agentury CzechInvest Radomil Novák. Vloni Česko přilákalo zahraniční investice za rekordních 115 miliard korun, což je dvakrát více než předloni.

Druhý tahoun tuzemské ekonomiky - zahraniční obchod - skončil v letošním lednu v přebytku 3,4 miliardy korun. Po mimořádně dobrých výsledcích z loňského roku (viz Profit 6/2005) jsou ty lednové potvrzením pozitivního trendu. „Ukazuje se, že naše firmy jsou zdravé a naštěstí pro českou ekonomiku i dravé. Obstát v mezinárodní konkurenci je sice stále těžší, ale je patrné, že v tomto případě nejsou obavy na místě,“ řekl ministr průmyslu a obchodu Milan Urban.

Podobně jako v předešlých měsících se daří obchodu se stroji, dopravními prostředky a výpočetní technikou. Přebytek obchodu s Evropskou unií, který se zvýšil o 10,7 miliardy na 31,9 miliardy korun, svědčí o tom, že domácí firmy nemají na tomto trhu potíže s konkurenceschopností. Obchodní úspěch tuzemských firem prozatím příliš neutrpěl ani silným kurzem koruny, míní ministerstvo průmyslu a obchodu.

CONTENT24

Předseda Asociace exportérů Jiří Grund má však jiný názor. „S přibližujícím se jarem mizí zisky exportérů jako sníh. Zejména dolaroví vývozci, kteří za zboží inkasují v korunách o pětinu méně než vloni a navíc nakupují tuzemské suroviny, bojují o holé přežití,“ řekl.

Upozornil také na to, že třeba vývoz počítačů, který se na exportním růstu podílí významnou měrou, není vývozem technologií, ale velmi jednoduché práce spočívající v montáži dovezených asijských dílů. Pokud jde o přínos zahraničních investic, Grund upozorňuje, že při další vlně přesunu výrobních kapacit zahraničních investorů do levnějších zemí zůstane tvorba hrubého domácího produktu na bedrech malých a středních podniků. Tento pro stabilitu ekonomiky klíčový sektor nemá podle něho v důsledku posilování koruny prostředky na investice, proto nemůže zvyšovat efektivitu ani zavádět ziskovější výrobu. „Podle statistik však ekonomika roste, a jakákoli varování proto zůstávají bez odezvy. Přehlížení kvalitativních znaků růstu však zásadním způsobem snižuje stabilitu ekonomiky,“ uvedl Grund.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).