Menu Zavřít

Ekonomika zrychlila tempo růstu na 4,7 pct

21. 11. 2008
Autor: Euro.cz

Česká ekonomika ve třetím čtvrtletí zrychlila růst.

Podle předběžného odhadu Českého statistického úřadu hrubý domácí produkt meziročně vzrostl o 4,7 procenta. Ve druhém čtvrtletí ekonomika meziročně vzrostla o 4,6 procenta a v prvním o 5,4 procenta. Ve srovnání s druhým čtvrtletím rostla ekonomika o jedno procento. Růst je mnohem vyšší, než očekával trh. Analytici v průměru předpokládali, že ekonomika ve třetím čtvrtletí rostla meziročně o 3,8 procenta.

BRAND24

Ke zvyšování výkonu ekonomiky přispěl podle statistiků růst zaměstnanosti. Podle odhadu vzrostla po odstranění sezonních vlivů celková zaměstnanost ve 3. čtvrtletí meziročně o 1,9 procenta a mezičtvrtletně o 0,4 procenta. Sezonně neočištěná zaměstnanost se meziročně zvýšila také o 1,9 procenta.

Na výkon ekonomiky působil odlišně vývoj základních makroekonomických agregátů – nominálního HDP a úhrnného deflátoru. Zpomalení růstu v běžných cenách tak bylo podle statistiků téměř eliminováno poklesem celkového deflátoru. „Ten byl vyvolán snížením směnných relací v zahraničním obchodě, které zcela kompenzovalo v průměru šestiprocentní nárůst cen u výdajů domácností,“ uvedl statistický úřad.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).