Menu Zavřít

Ekonomika se zotaví pomaleji, ještě nedosáhla na své dno

9. 7. 2009
Autor: Euro.cz

Finanční profesionálové předpovídají velmi pomalé zotavení světové ekonomiky. Ukázal to nový globální průzkum Asociace profesních účetních ACCA.

Autor: Martin Siebert

Průzkum ACCA (the Association of Chartered Certified Accountants) mezi jejími 805 členy z 80 zemí varuje před pomalým zotavením, jehož největším problémem bude dostupnost kreditů. V předních světových ekonomikách je nutno počítat i se stagnací ekonomiky. Výsledky výzkumu ukázaly, že důvěra v trhy jen na nejnižší úrovni zejména v zemích a odvětvích, které byly v minulosti motorem růstu světové ekonomiky. Celých 61 procent dotázaných se domnívá, že ekonomika ještě nedosáhla na dno. Také se ukázalo, že pokles poptávky a také dodavatelských kreditů jsou obávanějšími důsledky krize než averze vůči riziku na straně bank.

Pokles světového obchodu byl vnímán jako šokující zejména v Asii. Například čínští manažeři prokázali větší propad důvěry v trhy než jejich západní kolegové. Naproti tomu finanční odborníci z rozvojových a transformujících se zemí očekávají dřívější ekonomické zotavení. Africké země jako Botswana, Zambie, Ghana a Keňa měly v tomto ohledu nejvíce optimistické repsondenty.

BRAND24

Průzkum ACCA dále ukázal, že očekávání brzkého zotavení jsou úzce propojeny s důvěrou v účinnost vládních intervencí. Ale komerční subjekty musí hrát také důležitou roli. Kateřina Benešová, ředitelka ACCA pro Česko, Slovensko a Maďarsko, k průzkumu uvedla: „Vládní opatření mohou sice být dobrým katalyzátorem, firmy ale musí reagovat v součinnosti s nimi. Jedině tak můžeme zabezpečit, že růst bude podobně strmý, jako prvotní ekonomický propad, což je v zájmu nás všech.“

Více na NašePeníze.cz.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).