Menu Zavřít

Ekonomika je na tom lépe, než jsme si mysleli

20. 1. 2003
Autor: Euro.cz

Čeští exportéři ještě zdaleka nejsou na kolenou, statistici špatně počítali Malé zemětřesení na ekonomické scéně vyvolal minulý týden Český statistický úřad. Jeho údaje o zahraničním obchodě byly už od července chybné. Český zahraniční obchod je na tom mnohem lépe, než jsme se všichni domnívali.

Čeští exportéři ještě zdaleka nejsou na kolenou, statistici špatně počítali

Malé zemětřesení na ekonomické scéně vyvolal minulý týden Český statistický úřad. Jeho údaje o zahraničním obchodě byly už od července chybné.

Český zahraniční obchod je na tom mnohem lépe, než jsme se všichni domnívali. Exportéři ustáli evropskou a zejména německou recesi. Český statistický úřad ve čtvrtek oznámil, že již od července byly jeho dosud publikované údaje chybné a vydal opravená data. Výsledek šokoval ekonomy, politiky i laiky: zatímco z původních dat vyplýval schodek obchodní bilance 73,9 miliardy korun, po revizi se snížil na 35,2 miliardy. Podobně v období od ledna do listopadu není deficit zahraničního obchodu 94,2 miliardy korun, ale 55,5 miliardy, tedy bezmála o čtyřicet miliard korun nižší.

Růst ekonomiky se zrychlil

Co z toho plyne? Zjištění jsou v zásadě dvě, jedno kladné, druhé záporné. Tou lepší zprávou je, že výsledky zahraničního obchodu mají přímý vliv na vývoj ekonomiky země. Již v pátek totiž statistici přišli s dalším číslem, tentokrát s odhadem růstu hrubého domácího produktu za třetí čtvrtletí loňského roku. Dosud se všichni domnívali, že hrubý domácí produkt meziročně vzrostl jen o 1,5 procenta, od pátku již víme, že nynější odhad statistiků je 2,7 %. Jinými slovy: tempo růstu ekonomiky se nezpomaluje, ale zrychluje - ve druhém kvartále byl meziroční nárůst HDP 1,9 %. Záporným zjištěním je zpochybnění věrohodnosti makroekonomických údajů a prudký pokles důvěry v ČSÚ.

Jak k chybě došlo a co se dělo pak

ČSÚ přejímá údaje o zahraničním obchodě od generálního ředitelství cel. V červenci došlo ke změně celních režimů, celníci od té doby prostě nezaregistrovali zboží za desítky miliard korun, posílali statistikům jiné údaje, než měli a ČSÚ získaná data bez kontroly přebíral. Teprve po několika měsících statistici zjistili, že něco není v pořádku, pak dlouho hledali, kde se stala chyba - a výsledek už známe. Publikování opravených údajů vyvolalo poprask. Politici hned volali, že by měly padat hlavy (jejich bohužel ne) a ekonomové rozhořčeně přiznávali, že některé údaje nebylo až dosud možno sladit dohromady, což jim dělalo vrásky. Například nebylo jasné, jak je možné, že průmysl vesele roste (aniž by vyráběl na sklad) a export se zároveň propadá stále hlouběji. Všichni si také lámali hlavu nad tím, proč jsou daňové příjmy státního rozpočtu vyšší než očekávané, když tempo růstu HDP je pomalejší. Jasnější je teď i to, proč domnělé zhoršování deficitu neprovázely výrazné tlaky na oslabování koruny. Koruna reagovala na revidované údaje o zahraničním obchodě skokovým posílením o 50 haléřů, v pátek se ale růst jejího kurzu zastavil a ekonomové předpokládají, že naše měna začne zase pomalu oslabovat. Centrální banka zasedala, ale (jak je jejím zvykem) nevydala žádné prohlášení.

Ukazatele zahraničního obchodu České republiky podle původní a nové verze

(červenec-listopad 2002, v mld. Kč)

VÝVOZ DOVOZ BILANCE

Původní Nové Původní Nové Původní Nové

údaje údaje údaje údaje údaje údaje

Červenec 91,2 96,4 106,3 106,1 -15,1 -9,7

Srpen 81,4 86,8 92,7 92,6 -11,3 -5,7

Září 104,7 112,2 116,9 116,6 -12,2 -4,4

Říjen 107,4 117,2 125,2 124,7 -17,8 -7,5

BRAND24

Listopad 107,6 116,5 125,2 124,4 -17,6 -7,9

PRAMEN: ČSÚ

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).